Državni inspektorat diže 16 tužbi protiv Holdinga

Ivo Čović

Autor: 10/21/2010 16:38

Državni inspektorat nakon završene provjere podignuo je 16 optužnih prijedloga protiv Holdinga objavio je Poslovni dnevnik. Istraga je započela u nakon što je došla anonimna prijava da u toj gradskoj tvrtci zapošljavaju ljude bez potrebnih kvalifikacija.

-.-Patrik Maček/ Pixsell-.-Holdingu prijeti kazna do 60.000 kunaTu anonimnu prijavu dobila je i naša redakcija. Naime, Davor Šarić i Zlatko Franc, iako imaju srednju stručnu spremu rade na mjestima za koja je potrebna visoka stručna sprema, o čemu je pisao portal Zagrebancija. Tada smo objavili da Šarić radi kao kordinator poslova i prima plaću od 13.000 kuna neto, a Franc je voditelj odjela za što je plaćen 16.000 kuna neto.

Šarića i Franca iz HEP-a dovukli Čović i Delić

Njih dvojica došli su iz HEP-a gdje je svojevremeno predsjednik uprave bio Ivo Čović koji je danas predsjednik Uprave Holdinga koji ih je od tamo dovukao u Holding zajedno sa Branimirom Delićem, članom Uprave Holdinga.

Njihovim zapošljavanjem na tim mjestima Holding je prekršio Zakon o radu zbog čega im prijeti kazna do 60 000 kuna. S obzirom da je sva imenovanja potpisao sam Čović i on bi mogao platiti kaznu od 3 000 do 6 000 kuna.

Veliki broj prekršaja utvrdili su inspektori zaštite na radu: oni su ukupno utvrdili 87 nedostataka. U 15 slučajeva digli su optužne prijedloge zbog 28 prekršaja, uz to izdali su četiri rješenja s pet zabrana, naložili uklanjanje 37 nedostataka. Upravi su naložili da mora provesti 81 mjeru kako bi uskladili se sa Zakonom o zaštiti na radu.

Holding: Oni su pred diplomom pa ćemo se žaliti

Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga, kazao nam je kako su Franc i Šarić došli iz velike tvrtke, a da su ih u Holdingu zaposlili u dobroj vjeri te istaknuo kako su se njih dvojica pokazali vrlo uspješnima u radu. Dodao je su u ugovor s njima ugradili klauzulu prema kojoj njih dvojica u roku od godinu dana moraju diplomirati.

– Jedan od njih je praktički pred diplomom. Ostalo mu je samo da napiše diplomski radi i obrani ga – kazao nam je Viro.

On je najavio žalbu i dodao da ukoliko se ona ne uvaži Holding platiti kaznu i radnici će biti raspoređeni na mjesta sukladno stručnoj spremi.