Melodije borbe i pretvorbe nasmijat će vas do suza

Autor:: Matea Damjanović 10/21/2010 17:17

Komedijom ‘Melodije borbe i pretvorbe’ feral tribuneovaca Borisa Dežulovića i Predraga Lucića satiričko kazalište Kerempuh ponovno započinje svoju Noćnu scenu u prostoru kazališnog foajea. Britki i odrješiti na jeziku te bez prevelikog ustručavanja autori ‘Melodija’ na satiričan način otvoreno progovaraju o svim boljkama našem društva. U sat i pol vremena trajanja predstave raspjevani dvojac nasmijat će vas do suza. U njihovim stihovima izmjenjuje se plejada aktualnih likova. Na jednoj od predstava bio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je, kako kažu autori, stoički podnio spomen svog imena u kazališnom komadu.

– Nisam siguran da je predsjednik znao što izvodimo, a to je bila pjesma o njegovom boravku u Australiji. Pozvali smo publiku da pjevuši s nama poznatu melodiju ‘Evo zore, evo dana’ i taj lik se ponašao onako kako se pristojni likovi u satiri ponašaju. Nije ničim izazvao da drugi put napravimo sličnu pjesmu – rekao je Predrag Lucić.

Prva predstava, koja je nosila naziv ‘Melodije bljeska i oluje’,  bila je prikazana u siječnju 2007. godine pred beogradskom publikom. Do sada su je izveli tridesetak puta, a svaka je na svoj način premijerna. S obzirom na aktualna i turbulentna događanja, autorima materijala za pisanje ne nedostaje, stoga se repertoar predstave nadopunjuje. 

– Nikada nismo planirali napraviti predstavu. Slučajno se dogodilo da smo bili pozvani na isto mjesto u Beogradu. Boris Dežulović je trebao predstaviti svoju knjigu Pjesme iz Lore, a ja sam dolazio s pjesmaricom Haiku haiku j…. ti maiku. Učinilo nam se blesavim da svatko recitira svoje po pola sata i onda smo odlučili umiksati blokove zajednički i publika je to odlično prihvatila. Tada su nas počeli zvati okolo – ispričao je Lucić kako je nastala prva predstava. 

Pretpremijera predstave večeras je u 23 sata, dok će je publika moći pogledati sutra i u subotu.

Ostale predstave Noćne scene u Kerempuhu održavat će se petkom i subotom također u 23 sata.