Drugo lice rata: dirljiva priča Miodraga Deme

Ovaj je film svojevrsna zahvala svim ženama i djeci koja su strpljivo čekala povratak muškaraca iz rata

miodrag demo, branko schmidt
miodrag demo, branko schmidt

Hrvatska će publika imati prilike premijerno pogledati dokumentarni film redatelja Branka Schmidta koji govori o obitelji i životu Miodraga Deme, ratnog vojnog invalida. Ovo je ostvarenje posebno važno za hrvatsku kinematografiju zbog toga što ne svjedoči o zbivanjima na bojištu, već o svemu onome na što se zaboravlja kada se govori o ratu.

-Sjećam se slučajnog susreta kada sam upoznao gospodina Demu, stopostotnog invalida i heroja Domovinskog rata, čovjeka koji je bio 1600 dana na bojišnici. Njegova priča je iznimno zanimljiva, i to ne samo ratni put koji dokumentarni filmovi uglavnom pokazuju. Ja sam htio pokazati ono što se događa iza kamere – opisao je redatelj filma Branko Schmidt.

Ovaj je film svojevrsna zahvala svim ženama i djeci koja su strpljivo čekala povratak muškaraca iz rata, a članovi Demine obitelji ovdje progovaraju u ime svih.

miodrag demo-A kako je bilo djeci, majkama i suprugama čekati nas? Zapravo su i one na neki način heroji, a ne mi – izjavio je protagonist Miodrag Demo.

 

Tematske su okosnice ovoga filma ljubav, obitelj i snaga koja je potrebna za rješavanje post-ratne traume te nastavak života u iznimno bolnim uvjetima.

-Ja sam htio napraviti ljubavnu priču. Dakle, što se događalo s obitelji čovjeka koji je 1600 dana na fronti, koji ima malo dijete – dodao je Schmidt.

branko schmidt

Demo je godinama odbijao izložiti svoju priču u javnost, no Schmidtov ga je scenarij potaknuo da rekonstruira traumu i podijeli dijelove iz svog intimnog života s hrvatskom javnošću.

-Schmidt je prikazao moje djetinjstvo, rat, povratak u život i rad od 20 godina u Gradu Zagrebu… Čitav moj život – ganut je Demo.

Film je okrunjen i tematskim singlom, pjesmom “Nagovori me” u izvedbi glazbenice Nine Kraljić. Kao i film, pjesma nas podsjeća da je uz ljubav i podršku bližnjih moguće bolje sutra.