U Hrvatskoj danas rekordan broj zaraženih, Zagreb broji 705 novooboljelih osoba

Trenutno je u Gradu Zagrebu 3.268 aktivnih slučajeva.

Foto: OTV

U posljednja 24 sata zabilježena su 3082 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.348. Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 705, priopćeno je iz NZJZ “Dr. Andrija Štampar”

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1319 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 546 nalaza bilo pozitivno. Uspješno su kontaktirane 572 osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za njih 913.

Od 572 obrađene pozitivne osobe: 204 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 229 osoba su kontakti COVID + osoba, pet je osoba doputovalo iz BiH, Češke i Italije. 36 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 20 osoba obrada je još u tijeku. Kod 14 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, kod jedne osobe tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi. 45 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 12 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod jedne osobe moguće je izlaganje tijekom sportske aktivnosti, a kod četiri je osobe moguće izlaganje tijekom vjerskih događanja. Kod jedne je novooboljele osobe moguća izloženost na području druge županije.

U 11 domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 18 korisnika i 11 zdravstvenih djelatnika, a dvoje je korisnika na žalost preminulo.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 21 učenika, četiri nastavnika i tri nenastavna djelatnika osnovnih škola te 17 učenika, jednog nastavnika i jednog nenastavnog djelatnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 418 učenika osnovnih te 362 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalaze se četiri osobe.