Drele i Balog vodit će program veselog festivala

Za 'Farmu' spreman: Davor Dretar Drele

Autor:: T.M./TZG Svete Nedlje 5/27/2011 10:41

Dragi naš kaj, cjelodnevni gastro-etno i glazbeni festival zaživjet će ponovno na jezeru Orešje u nedjelju 29. svibnja od 11 do 23 sata. Improvizirana stara seoska ´dvorišča` u starom selu na stotinjak četvornih metara prezentirat će kako je izgledao negdašnji život poput pranja rublja u koritu, cijepanja drva, košenja trave ali i hranjenje domaćih životinja i kosanje djeteline.

Djeca će se voziti u tačkama i jahati konje

-.-press materijal-.-Radit će se i sa starim alatima i prikazati stari zanati klepanja kose, rada na tkalačkom stanu i čehanje perja. Za gurmane će se pripremati tradicionalna jela i pića (pečenje rakije, gaženje zelja, greštanje grožda, pečenje kruha, cvrnje čvaraka, pečenje odojka) te pjevati i plesati kako se to nekad radilo u raznim prigodama.

Za najmlađe pripremit će se igralište gdje će se djeca okušati u igrama koje su se igrale nekad, kao što su hokej, povlačenje užeta, skakanje u vreći, vožnja u tačkama, teranje felge i slično. Osim igara djeca će moći uživati u malom zološkom vrtu s kravicom, kokicama, puricama, guskama, malim pilićima, a imat će mogućnost isprobati, između ostalog, kako je to voditi malo tele na pašu. Zabavu će upotpuniti orginalni ringišpil od starih košara te prodaja starih igrački na štandovima od kojih su neke ptičice i drveni konji.


Čak 20 izvođača zabavljat će goste festivala

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Na štandovima će se naći bogata ponuda domaće rakije, medice, raznih voćnih likera po recepturama naših baka i djedova, svježe ubranog proljetnog voća poput malina i kupina, do kruščića, fritula izlagača iz Svete Nedelje, Samobora, Zagreba, Stupnika, Kravarskog, Velike Gorice, Ivanić Grada, Buzeta i ostalih gradova Hrvatske.

Da bi cijela priča bila što originalnija oko jezerera i po samom ´cirkvenom selu` vozit će starinska konjska zaprega, a svi koji požele moći će se okušati i u jahanju konja i ponija. Poznati zabavljači Drele i Vid Balog, s domačom pucom Davorkom Kuhar – BAREK otvorit će glazbeni dio festivala DRAGI NAŠ KAJ i predstaviti 20-ak izvođača s KAJ scene. Među njima će biti i poznatih imena poput KAVALIRA, GRUPE LUI, POTEPUHA, IVICE PEPELKA, GORDANE IVANJEK, ali i onih koji tek dolaze i kojima je ovaj festival izvrsna prigoda da pokažu svoje glazbeno umijeće.


Projekt DRAGI NAŠ KAJ 2011. bit će uoči manifestacije prezentiran na glavnim trgovima većine gradova u Zagrebačkoj županiji kao i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u suradnji s TZG Svete Nedelje. Očekuje se i prezentacija u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj ulici.