Dokumentarac i rockerska večer za početak slavlja

Mladi vlasnik Maro Srezović s punicom Brankom i njezinom mamom

Autori: Mustafa Topčagić, Marija Pajić 2/10/2010 9:34

FAMA-.--.-Zdenka Kovačiček pjevala je u kinu Tuškanac i u SaloonuUvod u četverodnevnu proslavu ‘okruglog’ 40. rođendana kultnog kluba Saloon, počeo je svečanom premijerom dokumentarnog filma Tonka Jovića ‘Priča iz Tuškanca’ u koprodukciji HRT-a i Orlando filma. Prikazan je u kinu Tuškanac u prisustvu brojnih uzvanika, među kojima su bili i oni koji su prije četiri desetljeća izlazili u tadašnji Disco club Plavog vjesnika, kako se Saloon isprva zvao.

Goste je na ulazu dočekivao Maro Srezović, sin Vlahe, koji je s Albertom Papom od početka vodio Saloon. Pred projekciju, uz pratnju Branka Bogunovića Pifa i Nevena Mijača, nekoliko rock i blues standarda otpjevala je Zdenka Kovačiček, a potom je prikazan dokumentarac koji je Jović radio po uzoru na svoju emisiju ‘Crno bijelo u boji’.

Na nostalgičan i duhovit način u filmu su o Saloonu pričale mnoge znane osobe: Ana Karić, Pero Zlatar, pokojni Dražen Vrdoljak, Josipa Lisac, Dubravko Šimenc, Husein Hasanefendić Hus, Vojo Šiljak, Saša Zalepugin, Zlatko Vitez, Arsen Dedić, Jovica Paliković, Robert Prosinečki, Velimir Zajec, Rajko Dujmić, Stevo Cvikić, Bojana Gregorić, Božidarka Frajt, Sandra Bagarić, Davor Štern, Boško Petrović i mnogi drugi. Neki od njih bili su i na projekciji, a onda odšetali stotinjak metara do Saloona, gdje je rođendansko slavlje nastavljeno rockerskim programom ‘Ruby Tuesday’, nazvanom po čuvenoj pjesmi Rolling Stonesa.

-.-Martina Horvat-.-Davora Gobca su 1982. godine izbacili iz Saloona se napio od šampanjca koji je kupio u dućanuDomaćin večeri bio je Tomas Krkač, koji je osmislio taj program 1990., i sa svojim Telefon Blues Bandom gurao ga sve do 2001. godine. Kako je u Hrvatskoj umirao rock, tako je slabilo zanimanje za ‘Ruby Tuesday’, ali je bilo lijepo ponovno vidjeti i čuti stare rockera kao što su Boris Babarović, Walter Neugebauer, Jurica Pađen, ženska grupa Lutke, Dado Topić, Davorin Bogović, Davor Gobac, kao i mlađe snage, te neumornu Zdenku Kovačiček, koja je zapjevala po drugi put te večeri.

Rođendansko slavlje nastavlja se večeras, evociranjem uspomena na program ‘Glamour caffe’, koji je bio vrlo popularan, iako je išao samo dvije sezone, na prijelazu stoljeća, a osmislili su ga Siniša Svilan i DJ Igor Primec.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU ROĐENDANSKOG SLAVLJA U SALOONU