Plesači nezadovoljni Zagrebačkim plesnim centrom

Nekadašnje Kino Lika arhitektonski studio 3LGD pretvorio je u Zagrebački plesni centar.

Autor: Maja Gujinović 2/10/2010 9:29

Prošlo je točno sto dana od otvaranja dugoočekivanog Zagrebačkog plesnog centra, na mjestu nekadašnjeg kina ‘Lika’, u Ilici 10. Unatoč sinoćnjoj proslavi, prostor koji su plesači očekivali kao rješenje svih problema kontinuirano zapostavljene zagrebačke plesne scene, čini se, još nije ostvario svoju misiju.

-.-Žarko Bašić / Pixell-.-Mirna Žagar, voditeljica Zagrebačkog plesnog centraNakon što je iz prostor izašao zadnji radnik, nova velika kapitalna investicija s kojom se Grad može pohvaliti, kao da je ostavljena da se brine sama o sebi. Naime, kako ZPC nije zamišljen kao javna ustanova, kao zasebna stavka ne postoji nigdje u proračunu grada, niti su za njegovo održavanje predviđeni troškovi koji bi bili realni za održavanje takvog prostora.

Za sada, hladni pogon ZPC-a se financira isključivo preko dijela proračuna namijenjenog za Hrvatski institut za pokret i ples, koji ga vodi, i koji bi time trebao servisirati cijelu zgradu godinu dana.

– Imamo sredstava za tri do četiri mjeseca rada, pa 180 tisuća kuna koliko je predviđeno proračunom sigurno neće pokriti cijelu godinu – objasnila je Mirna Žagar, voditeljica ZPC-a.

Zadovoljna s dosadašnjim načinom funkcioniranja prostora nije ni Snježana Abramović, voditeljica Zagrebačkog plesnog asambla.

– Grad je napravio zgradu pa je dužan i snositi troškove održavanja. Centar nema fond već se održava sredstvima za program. Naravno da su plesači nezadovoljni – rekla je Abramović te dodala kako bi model javne ustanove bio rješenje.

Dok Grad ne osigura i sredstva za održavanje hladnog pogona i programa uvjeti za plesače su isti kao u svakom drugom kazalištu

Plesači s nezavisne scene su otvaranjem ZPC-a opet stavljeni u istu situaciju u kojoj su bili kada su svoje programe producirali u gradskim kazalištima. A to je da sa sredstvima koja dobiju za realizaciju programa plaćaju i održavanje zgrade.

– To nije plesni centar, već plesna periferija. Osim plaćanja troškova izvedbi, moramo još plaćati čišćenje, tehničara, dok nikakva programska sredstva ne postoje. Takve uvjete ionako imamo u svim kazalištima s kojim plesna scena surađuje, s tim da su i bolji i transparentniji – rekao je Goran Sergej Pristaš osnivač uspješnog plesnog kolektiva BADco., koji odbijaju sudjelovati u radu Centra pod tim uvjetima. 

Kako objašnjava, ZPC je zamišljen po uzoru na javno-privatne modele angloameričkih plesnih centara, što je nemoguće kopirati kod nas gdje nema sponzora, mecena i sustav je sporiji.

Iako Žagar tvrdi kako je Centar maksimalno iskorišten kao mjesto za probe, te su ostvarene 23 premijere a je transparentnost veća nego u drugim institucijama i najavljuje bogat radioničarski program za idući mjesec, Pristaš misli drugačije.

 – Mjesečno imaju po dvije premijere, a na izvedbama gledalište zjapi prazno. Problem nije u prostoru za probe koji se lako nalazi, već u odnosu prema upravljanju prostorom i cjelokupnom promišljanju plesne scene, kojoj bi centar trebao biti matična institucija – dodaje Pristaš.