Dogovorena prilagodba zgrada bez dizala osobama s invaliditetom

U Gradskoj upravi održan je sastanak pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak i gradonačelnika Milana Bandića kako bi se poboljšala kvalitetu života osoba s invaliditetom u Zagrebu. Dogovoreno je da se zgrade bez dizala u kojima žive osobe s invaliditetom, prilagode njihovim potrebama, te će se u roku od 3 mjeseca napraviti snimke takvih zgrada i dizala.

– Idemo na prijedlog izmjene Plana gospodarenja otpadom koji govori o tom dijelu, zatim da se napravi popis osoba s invaliditetom koji žive u tim zgradama, kako bi se utvrdilo na koji način im se može pomoći – navodi Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Osim nepristupačnih zgrada, problem predstavljaju i određeni taksi prijevoznici, koji odbijaju prevoziti terapijske i rehabilitacijske pse.

– Imamo pritužbe na prijevoz osoba s invaliditetom odnosno osoba s oštećenjem vida koji su korisnici pasa vodiča i pasa rehabilitatora. I dalje imamo taksi prijevoznike koji ne žele prevoziti takve osobe. U tom dijelu dogovoren je sastanaka za 2 tjedna, na kojem ćemo učiniti određene prilagodbe da taksi prijevoz učinimo dostupnim svim građanima neovisno da li su oni osobe s invaliditetom ili ne – tvrdi Slošnjak.

Grad Zagreb će povećati i broj kamera u pothodnicima, kako bi se smanjilo uništavanje dizala za osobe s invaliditetom.

– Nećemo štedjeti na kamerama i nećemo štedjeti na uređenjima pothodnika – istaknula je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.