Do kraja godine još šest novih vozila za Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije ima četiri nova vozila i to dva za hitnu medicinsku pomoć te dva za sanitetski prijevoz, a do kraja godine dobit će još šest novih vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna

Foto: Press materijal

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Davorinu Gajniku ključeve prva četiri vozila hitne medicine, koja će biti raspoređena u Vrbovec i Veliku Goricu, a vozila za sanitetski prijevoz u Jastrebarsko i Zaprešić.

– Preostalih 6 vozila hitne medicinske pomoći čija se isporuka očekuje krajem godine bit će raspoređeno u preostale ispostave – Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Zaprešić i Sveti Ivan Zelinu – rekao je Gajnik, istaknuvši kako vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb jer Županija nema bolnicu na svom području.

– Imamo izuzetno kvalitetan, stručan i svom pozivu predan kadar u Zavodu, a na nama je da im osiguramo što kvalitetnije uvjete za rad – rekao je župan Kožić istaknuvši kako je od 2014. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 38 vozila ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna.

Kožić je podsjetio kako je sredinom prošle godine Ministarstvo zdravstva donijelo novu Mrežu hitne medicine temeljem koje je Zagrebačka županija dobila dodatnih 15 T1 timova, a gradovi Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, u kojima je bilo ustrojeno dežurstvo, dobili su status ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

– Naši višegodišnji napori da ukažemo Ministarstvu na neravnopravni položaj u kojem su se nalazili Zagrebačka županija i njezini stanovnici, koji su tada na raspolaganju imali svega 30 T1 timova su se isplatili – naglasio je Kožić.

Naime, od lipnja 2016. godine Zagrebačka županija ima 45 timova T1, 5 timova T2 te 5 timova prijavno dojavne jedinice. Ispostave Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina imaju po 5 T1 timova, od čega su 4 tima ugovorena od strane Zavoda za hitnu medicinu s HZZO-om, a po jedan tim u svakom gradu financira Zagrebačka županija sa 1,2 milijuna kuna.