Dijabetes prevenirajte zdravim životnim navikama i informiranjem

Autor: Terezija Jerković Bjelajac, FOTO: Jabuka TV 1/30/2016 9:49

400.000 Hrvata boluje od dijabetesa čije posljedice mogu doseći nevjerojatno razmjere. Jedna od glavnih prevencija bilo koje bolesti, pa tako i ove jest samo predznanje o mogućim opasnostima. Znaju to svi Zagrepčani koji svake subote dolaze ranom zorom na Jezero Jarun gdje u sklopu akcije ‘Izađi i hodaj’ besplatno mogu šetati u dobrom društvu, ali i izmjeriti krvni tlak i šećer. Savjeti, kao i mjerenja, su potpuno besplatni za sve građane, ali i bezbolni.

Za dijabetes nema posebne rizične skupine, on zahvaća sve više i više stanovništva zbog nezdravih navika, ali se zato prethodnim informiranjem može spriječiti njegov rast. Na prvom je mjestu mijenjanje načina života. Ako već do dijabetesa i dođe, ključno je dijagnosticirati bolest što prije, kako bi se izbjegle komplikacije, a to će učiniti najbolje obiteljski liječnik jer poznaje pacijenta, no istraživanja pokazuju kako sve više osoba pomoć i savjet traži u privatnim ordinacijama.
Život s bolešću danas više nije nužno težak kada imate na raspolaganju besplatnu medicinsku pomoć i savjetovanje te mogućnost izbora za zdrav i vitalan životni put.