Dečki iz Travnog uljepšali kvart grafitima Dinamu

Novi grafit

Autor:: Dijana Ivandić 10/10/2011 13:34

U gradu sve češće nailazimo na zidove oslikane grafitima, za jedne su oni umjetnost, a za druge vandalizam. Za one koji ih stvaraju, grafiti su uzbudljiv kreativni izričaj na sivim ulicama grada. Dečki iz Travnog iza sebe imaju već pet grafita, a nedavno su oslikali jedan manji, na platou mamutice.

-.-Matija Furman-.-Zid prije– Kako je u gradu od strane Boysa krenulo uređenje zidova grafitima, rekli smo da je konačno vrijeme da i mi naše ideje realiziramo. Odlučili smo urediti zid na platou mamutice, skupili potpise od stanara cijele mamutice i zatražili dozvolu – objašnjava Matija Furman, glavni organizator ove akcije.

Dečki grafite izrađuju iz vlastitih sredstava i to iz jednog jedinog razloga, ljubavi prema Dinamu. Svoje slobodno vrijeme koriste kako bi uljepšali kvart, a samim time i grad.

– Volimo Dinamo i odlazimo na utakmice već godinama, a to smo htjeli i na ovaj način pokazati. Kvart ima puno površina koje su bezveze išarane pa smo odlučili to malo urediti – govori Matija.

‘Čekamo majstora u crtanju’ 

-.-Matija Furman-.-Dečki u akcijiOvi dečki priznaju kako im ideje i mašte ne nedostaje, jedino ih realizacija koči jer su, kako kažu, malo ‘lijeni’. No, aktivacijom boysa u gradu i oni su se odlučili pokrenuti. Čak 90 posto grafita nastaje kriomice, odnosno noću, ali oni najveći i najljepši oslikani su uz dopuštenje stanara zgrade.

– Sve je riješeno, samo se čeka prijatelj, majstor u crtanju, a dok to čekamo, napravili smo još jedan manji grafit. U izradi ovog grafita, sudjelovali su ljudi koji nisu ni grafiteri niti slikari pa su se radovi odužili na četiri dana, no uz dobru ekipu, grafit je dobro ispao – dodaje Matija.

Iza sebe već imaju nekoliko grafita, a isto tako kažu kako se neće zaustaviti na ovome. Dečki smatraju, a većina se s njima i slaže, kako je grad puno ljepši oslikan i spriječiti u daljnjim akcijama ih može samo nedobivanje dozvola, no i to je upitno.