DANI BIJELE TRAKE U ZAGREBU: Sjećanje na žrtve Prijedora

Manifestacija 'Dani bijele trake', i ove je godine, obilježena u Zagrebu. Njome se odaje počast svim žrtvama zločina koji se dogodio u Prijedoru i Sanskoj dolini

Datum koji je ostao zabilježen u povijesti je 31. svibnja 1992. godine. Tada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu, kojom je nesrpsko stanovništvo obilježilo svoje kuće bijelim zastavama, a pri izlasku iz domova stavljali su bijele trake oko ruke. To je bio početak kampanje masovnog istrebljenja i drugih zločina, koji su rezultirali uklanjanjem 94% Bošnjaka i Hrvata s područja općine Prijedor.

– Ti ljudi ne zaslužuju samo našu sućut, već i veliku pažnju koja će osigurati da se njih nikada ne zaboravi – izjavio je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Preživjeli Prijedorčani različitim mirovnim akcijama obilježavaju sjećanje na više od 3.000 ubijenih i nestalih civila.

– Vrijedi se boriti protiv takvih zala koja su vladala i harala te odnijela oko 55 milijuna žrtava. Zato se prisjećamo Prijedora i svih gradova oko njega, koji su doživjeli teški zločin koji nikada neće biti zaboravljen – dodao je Ševko Omerbašić, islamski teolog.

Kao i svake godine, manifestaciju je došao podržati čelni čovjek Zagreba, koji je u znak solidarnosti nosio bijelu traku oko ruke.

– Multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost Zagreba nema alternative i možemo biti primjer razvijenijim europskim metropolama – istaknuo je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.