PRVI PUT U HRVATSKOJ: Dan plave zvijezde na Europskom trgu!

Plava zvijezda simbolizira sjećanje na sve ljude koji su izgubili bitku s ovom zloćudnom bolesti te predstavlja i nadu za budućnost bez raka debelog crijeva

U Hrvatskoj je godišnje više od 3.000 novooboljelih i više od 2.000 umrlih od raka debelog crijeva. Nažalost, riječ je o bolesti koja predstavlja drugi po učestalosti tip raka u oba spola te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka. Kako bi ojačali svijest građana o važnosti prevencije, Udruga P.I.N.K. life obilježila je na Europskom trgu Dan plave zvijezde – prvi takav događaj u Lijepoj našoj.

– Iznimno smo sretni da se pokrenulo ovako nešto u Hrvatskoj. Ovaj dan simbolizira niz aktivnosti koje će dovesti do boljeg liječenja karcinoma debelog crijeva. Prevencija je važna. Živimo zdravo, hranimo se zdravo, izbacimo stres iz vlastitog života i tu će se rezultati najbolje pokazati u smislu prevencije – rekao je opći kirurg Pavo Kostopeč, predsjednik Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. life.

Drugi važan korak, ističe Kostopeč, rano je otkrivanje.

– Rano otkrivanje nije najvažniji zadatak samo zdravstvenog sustava, već i društva u cjelini. Moramo upozoravati sve one koji su rizični, koji imaju takva oboljenja u obitelji u drugom koljenu i sve one koji imaju neku bolest crijeva. Sve su to osobe koje imaju povećan rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva – kazao je kirurg Kostopeč.

Ipak, upravo je kolonoskopija, potvrdit će mnogi, glavna prepreka u ranom otkrivanju ove bolesti.

– Kolonoskopija nije ugodan pregled, ali je puno ugodnije i kraće od onoga što se dogodi ako ne odete na nju – poručila je Snježana Vučković, novinarka koja je i sama oboljela od raka debelog crijeva.

Jedan od oboljelih, Mladen Babić, na pitanje je što bi učinio kad bi mogao vratiti vrijeme odgovorio:

– Način prehrane. Bila je katastrofalna. Jeo sam samo sendviče zbog posla koji sam obavljao i uglavnom samo to, a prehrana je, sad tek vidim, jako bitna – poručio je Babić.

​Događanje Dan plave zvijezde organizira se po uzoru na manifestaciju ‘Dress in Blue Day’, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colon Cancer Alliance.