U Zoološkom uđite u nastambu i promatrajte ptice s metra udaljenosti

Na poligonu Letalica najmlađi će se posjetitelji Vrta moći uživjeti u ulogu ptica. S nataknutim će krilima trebati svladati mnogobrojne prepreke s kojima se ptice svakodnevno susreću

Foto: Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba

U nedjelju, 4. lipnja, posjetiteljima Zoološkog vrta grada Zagreba priprema se jedinstveno predstavljanje volijere za afričke ptice.

Ta je volijera izgrađena u sklopu prve faze modernizacije Vrta. Zahvaljujući suvremenom arhitektonskom rješenju afričke su ptice močvarice dobile ogroman nadsvođen prostor koji im omogućuje boravak na tlu, ali i letenje, a posjetitelji su dobili pogled na njih bez vizualnih barijera. Oni sada mogu ući u samu nastambu i vidjeti ptice na metar, dva kao u prirodi.

Među najzanimljivijim vrstama u volijeri su krunati ždral, ugrožen na globalnoj razini, te blistavi ibis, kritično ugrožen u Hrvatskoj.

Posjetitelji koji životinje žele promatrati poput pravih istraživača, u nedjelju će s promatračnice moći koristiti dalekozor i teleskop. Kako bi znali koja im je ptica u fokusu, edukatori će ih upoznati s tzv. ključevima za prepoznavanje vrsta.

U velikom edukativnom kutku posjetitelji će moći razgledati mnogobrojne preparate i modele – od gnijezda i jaja preko kandži i lubanja do prepariranih ptica. Bit će postavljen i pokazni model seobe ptica te u sklopu kampanje Vratimo divljinu organizirana edukacija o važnosti antikolizijskih stakala za zaštitu ptica u naseljima.

Na poligonu Letalica najmlađi će se posjetitelji Vrta moći uživjeti u ulogu ptica. S nataknutim će krilima trebati svladati mnogobrojne prepreke s kojima se ptice svakodnevno susreću. Među njima su zgrade, dalekovodi i vjetroelektrane.