Dan bez mobitela u prometu korak do proglašenja nacionalnim danom

U Hrvatskoj je navika korištenja mobitela u prometu izrazito prisutna, 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista dok pedalira, a više od 50 posto pješaka dok prelazi prometnicu

Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora na svojoj je 33. sjednici razmotrao prijedlog Hrvatske udruge menadžera sigurnosti za proglašenjem 21. listopada nacionalnim Danom bez mobitela u prometu i jednoglasno donio odluku o sazivanju tematske sjednice s Odborom za unutarnju politiku na kojoj bi uskoro zajednički odlučivali o prijedlogu da Sabor proglasi 21. listopada nacionalnim Danom bez mobitela u prometu.

Korištenje mobitela u prometu je velik sigurnosni problem i smatra se da je danas mobitel četvrti ubojica na cesti. U Hrvatskoj je navika korištenja mobitela u prometu izrazito prisutna, 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista dok pedalira, a više od 50 posto pješaka dok prelazi prometnicu. Istodobno, prema istom istraživanju Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, više od 50 posto ispitanih ne bi mijenjalo tu naviku bez obzira na visinu kazne.

U cilju smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu prije dvije godine je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti pokrenula projekt Dan bez mobitela u prometu zamišljen kao dugoročan projekt provođenja kampanji osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu od strane svih sudionika. Obilježavanje 21. listopada kao Dana bez mobitela u prometu na simboličkoj je razini svake godine povod za provođenje kampanja osvješćivanja i prevencije za smanjenje korištenja mobitela u prometu.

Tijekom dvije godine provedenih kampanja poruka o opasnostima korištenja mobitela u prometu dosegla je više od tri milijuna građana, a u projekt su se aktivno uključili i mnogi sportaši, glumci, pjevači, koji poput ambasadora kampanje promoviraju promjenu ponašanja sudionika u prometu vezanu za korištenje mobitela. Kampanjama su pokrovitelji 2017. i 2018. bili Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.