Đaci i studenti morati će plaćati karte ZET-a?

12/4/2009 8:41

-.-Mario Ćužić-.-Jure Radić i Milan BandićFinancijska rupa Zagrebačkog holdinga u utorak se pretvorila u krater. IGH je odustao od kupnje zemljišta Zagrepčanke za koje je gradski komunalni gigant trebao dobiti 45,6 milijuna eura ili više od 300 milijuna kuna.

Riječ je o novcu koji je naivna uprava na čelu s Ivom Čovićem već uračunala u ovogodišnju bilancu, pa je za tu dobit plaćen i porez državi u iznosu od 50 milijuna kuna. Prema tome, gubitak prelazi 350 milijuna kuna.

Potez IGH-a nije se mogao dogoditi u gorem trenutku za tvrtku Grada Zagreba – projekt gradsko stambeno naselje Sopnica Jelkovec u gubitku je od nekoliko stotina milijuna kuna zbog neprodanih stanova, ZET-u i Podružnici za upravljanje sportskim objektima nedostaje 629 milijuna kuna da godinu završe na nuli, a tu je i gotovo 100 milijuna kuna duga Holdinga prema dobavljačima.

Kredit od 20 milijuna eura, koji će gradska tvrtka dobiti od Zagrebačke banke, pokriti će samo djelić dugova. U Upravi Holdinga stoji pitanje kako dalje?

Šef Holdinga Ivo Čović za nekoliko mjeseci mogao bi se naći u najtežoj situaciji u svojoj poslovnoj karijeri. U Upravi se razmatraju sve mogućnosti, a  trenutno najprimamljiviju otkrio nam je jedan od visokopozicioniranih zaposlenika te tvrtke.

Pixsell-.--.-Milan Bandić i Ivo Čović– Čović mora početi rezati socijalne povlastice građana Zagreba ili neće imati za plaće radnika. Najveći gubitaš je ZET, ta tvrtka uprihoduje tristotnjak milijuna kuna te napravi gubitak od 1,5 milijardi kuna. Najveći razlog su besplatne karte za studente, umirovljenike, učenike i ostale. Grad Zagreb je dosada subvencionirao besplatni prijevoz, no sada su i oni (gradska uprava) u financijskoj gabuli te je vrijeme za nepopularne poteze. Ili će podignuti karte autobusa i tramvaja za dvostruko, sa deset na 20 kuna ili će studenti i učenici početi plaćati javni prijevoz – prognozirao nam je jedan od Čovićevih suradnika skorašnji scenarij u Holdingu.

Naravno, postoje i druge mogućnosti, ali naš nas sugovornik uvjerava da je ova najbezbolnija. Kaže, ako je premijerka Jadranka Kosor preživjela harač, moze Uprava Holdinga na čelu s Čovićem rezanje studentskih i učenickih povlastica.

Ove druge mogućnosti, koje smo prethodno spomenuli, a koje bi u Holdingu htjeli svakako izbjeći, bilo bi dodatno zaduživanje, što bi vjerojatno želio Milan Bandić. Taj nezavisni predsjednički kandidat zasigurno ne bi dozvolio rezanje povlastica građanima Zagreba te bi vjerojatno pokušao dobiti još koji kredit.

Grad i Holding time bi definitvno kupili jednosmjernu kartu za tunel u kojem ovih dana svjetlo očajnički pokušava pronaći Dubai.