DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Bošnjaci krenuli odati počast žrtvama Srebrenice

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, 11. godinu zaredom, organiziralo je ispraćaj konvoja mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Oni će u Memorijalnom centru u Potočarima odati počast svim žrtvama Srebrenice

Pod nazivom ‘ Da se nikad ne zaboravi’ ispraćen je još jedan tradicionalni konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja u spomen na žrtve srebreničkog genocida.

– Svaki put kad pogledam sva ta nova lica koja se odluče za odlazak u Potočare, budi se nada da se, barem na ovim prostorima, možda neće ponoviti novi genocid i zločin. Ovaj konvoj nije tu da ispunjava srca tugom ili mržnjom nego nadom, da će posebno mlađi naraštaji, živjeti i širiti ljubav i toleranciju, da neće u svojim životima dopustiti i promatrati nepravdu, a još više genocid i mržnju – izjavio je Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović, istaknuo je važnost ustrajnosti na zajedničkom dobrom djelu, koje iz godine u godinu, okuplja sve veći broj mladih ljudi.

– Važno da se čuje da su Bošnjaci iz Hrvatske došli sa svojom braćom i prijateljima, nemuslimanima, katolicima, pravoslavnima te svima onima koji dolaze iz Hrvatske, tamo, da bi poslali poruku mira i poruku ljubavi, koja treba da ode s vašim konvojem – dodao je muftija.

Od genocida u Srebrenici prošlo je 22 godine, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je najbitniju poruku.

– Ne smijemo dopustiti da se zaboravi istina, to nam je zajednički zavjet. Kažu u Bibliji da mržnja razara i ubija, da je oprost smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta, zato ne smijemo zaboraviti. Ne smijemo zaboraviti najveći genocid u povijesti od Drugog svjetskog rata do danas – zaključio je Bandić.

Gradonačelnik je potvrdio kako je od svih projekata najponosniji na multikulturalan i multietničan Zagreb. Zato je najavio kako će iduće godine, sa svojim suradnicima, sudjelovati u konvoju, uz želju da se nikad, nikome i nigdje ne ponovi Srebrenica.