Spalionica se uklanja iz Prostornog plana Zagreba, ali ne daje se rok za zatvaranje Jakuševca

Zbog prihvaćenih amandmana točka o izmjenama Prostornog plana je odgođena dok se o njima ne očituje resorno ministarstvo

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Nakon gotovo 12 i pol sati zasjedanja u Gradskoj skupštini zastupnici su jučer stigli do treće točke dnevnog reda od njih ukupno 26. I tada u shvatili da je kasno i da nastavak sjednice nije logičan, već da je bolje sjednicu prekinuti.

Točku o izmjenama Prostornog plana obilježila su dva vrlo bitna događaja za pitanje gospodarenja otpadom u Zagrebu: jednoglasno je usvojen amandman iniciran od strane opozicijskih zastupnika o brisanju spalionice otpada iz Prostornog plana, ali je i odbijen amandman opozicijskih zastupnika koji je inicirao Klub zastupnika lijevog bloka da se iz Prostornog plana ne uklanja rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec.

– Nakon što sam još prije 10 godina s ekološkim udrugama prosvjedovao protiv zagrebačke spalionice otpada, lijepo je vidjeti da je došlo do promjene paradigme u Skupštini koja je večeras jednoglasno usvojila amandman kojim je konačno izbrisano Postrojenje za termičku obradu otpada (tzv. spalionica otpada) iz Prostornog plana Zagreba u kojem se nalazila još od 2003. godine. Nadam se samo da će politički konsenzus protiv spalionice otpada ostati i kada se uskoro bude usvajao lokalni Plan gospodarenja otpadom – komentirao je Tomislav Tomašević, gradski zastupnik (Zagreb je NAŠ!) i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka.

Tomašević je ujedno inicirao amandman o vraćanju roka za zatvaranje odlagališta Jakuševec u Prostorni plan. Naime, prema trenutno važećem Prostornom planu, rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec – Prudinec definiran je do kraja 2015. godine, a prethodnim Prostornim planom je rok za zatvaranje bio definiran do kraja 2010. godine. Gradska uprava ovaj put je predložila izmjene kojima će se u potpunosti ukloniti rok za zatvaranje odlagališta Jakuševec, a amandman oporbe kojim je traženo da rok ostane te da se odredi do kraja 2018. godine sukladno gradskim strategijama nažalost nije prošao jer je vladajuća koalicija u Skupštini taj amandman odbila.

– Svima je jasno da će Bandić ponovno probiti rok za zatvaranje Jakuševca do 2018. godine koji si je sam zadao 2014. godine pa mu je najjednostavnije da ovaj put rok ne produžuje, već da ga u potpunosti izbaci iz Prostornog plana kako se više ne bi morao pravdati javnosti zbog neispunjenih obećanja – poručio je Tomašević.

Zbog prihvaćenih amandmana točka o izmjenama Prostornog plana je odgođena dok se o njima ne očituje resorno ministarstvo.