Čović može i dalje spavati, kredite će ipak dobiti

Autor: Sanjin Španović 11/8/2010 0:23

Odbijanjem novog zaduženja Nazdorni odbor Zagrebačkog holdinga već je drugi puta Ivi Čoviću pokazao ono što predsjednik Uprave Holdinga uopće nema – odlučnost i hrabrost za povlačenje velikih poteza u vođenju velikog poduzeća.

Time su mu, jasno su rekli i medijima, poslali poruku da se konačno pokrene i počne nešto i raditi u toj gradskoj mega tvrtki. Konkretno, traže da ispuni 15 stvari koje su mu naredili još prije nekoliko mjeseci. Do tada kredita nema, poručili su mu i zalupili vrata uz mnoge pokude i kritike.

-.-Patrik Maček/ Pixsell-.-No, umjesto da se zabrine i zapita, Ivo Čović ostaje i dalje hladan, smješka se i nastavlja po svome. Jer, duboko u sebi zna da će kredita biti i to još ove godine!

I 2010. godinu, jednako kao i prošlu 2009., Holding će završiti u minusu.

Prema nekim procjenama dobro upućenih taj će minus iznositi oko 600 milijuna kuna.

Za razliku od prošle godine, ove se neće moći friziranim revizorskim izvještajem prikazati plus od milijun kuna što je namjerno, pogrešnim knjiženjem učinilo. Taj podatak novinari su saznali tek ljetos nakon sjednica NO Holdinga i Skupštine Holdinga kada smo se dokopali nekih dokumenata.

Družić drži do sebe i neće dozvoliti friziranje koje što je Hodling izveo lani

Takav ponovni potez friziranja financija neće dozvoliti niti jedan član NO Holdinga, a kamoli Ivo Družić, predsjednik NO Holdinga. Družić u svim svojim potezima najprije drži do sebe i zato smo sigurni da neće potpisati nikakvo revizorsko izvješće koje bi mu moglo biti i minimalno sumnjivo.

Osim NO Holdinga, takvo izvješće neće prihvatiti niti Skupština Holdinga u kojoj sjede svi čije stranke i nezavisne liste u političkom životu Zagreba nešto znače.

Dakle, Holding će po prvi puta službeno biti prikazan kao ono što je već dulje vrijeme – tvrtka gubitaš.

Tom objavom Holding će izgubiti mogućnost dugoročnog zaduženja u iznosu od milijardu kuna. Naime, pojednostavljeno rečeno, svaka tvrtka u vlasništvu jedinice lokalne samouprave koja bilježi minus ne može se zaduživati u većem iznosu od dva posto proračuna te jedinice lokalne samouprave. Za sve ostalo može isključivo tražiti dopuštenje ministra financija Ivana Šukera.

Dakle, Uprava Holdinga već u prosincu će morati ići i u dugoročno i u kratkoročno zaduženje kako bi imali novac za plaće svojih 12 000 zaposlenika i sve dugove koje Čović nikako da riješi. I NO Holdinga morati će popustiti, što Ivo Čović dobro zna.

Čović ne brine već potpuno opušteno nastavlja po svome

I zato na njegovom čelu nema bore zbog brige, već može potpuno opušteno nastaviti raditi isto što i do sada. To je, nažalost, nedovoljno da se Holding izvuče iz problema.

Zbog toga gradski SDP mora ozbiljno razmisliti tko će biti peti clan Uprave i što prije ga imenovati.

-.-SDP-.-Sa Marasom, predsjednik gradskog SDP-a i njegovi potpredsjednici o gafovima najplaćenijeg SDP-ovca Čović ne bi više saznavali od novinaraObzirom da će, iako sve ankete kažu da većina građana traži izbore što prije, parlamentarni izbori biti tek na jesen, a da je mjesto petog člana Uprave predvideno za nekog financijaša, ozbiljno bi se moglo razmisliti i o Gordanu Marasu kao prijelaznom rješenju

Potpredsjednik SDP-a Zagreb i saborski zastupnik već se dugo vremena spominje kao mogući ministar financija u slučaju da kukuriku koalicija pobjedi na parlamentarnim izborima. Mnogi tu mogućnost smatraju lošim rješenjem i tvrde da Maras ne može voditi financije u oporavku države.

Istodobno njegov bliski suradnik, predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić ponavlja kako je Holding u lošoj poziciji, ali puno boljoj nego što je situacija na državnoj razini.

Ako bi sa te pozicije Maras uspio poboljšati stanje u Holdingu i izvesti tvrtku na pravi put, pokazao bi da se zna nositi sa teškom situacijom. Tada bi mu se državne financije mogle dati u ruke sa povjerenjem nastalim zbog dobrih rezultata koje ima iza sebe, a svi njegovi kritičari morali bi biti tiho.

HDZ će po SDP-u udarati najviše preko Holdinga

Također, uoči parlamentarnih izbora svojim bi političkim protivnicima, prvenstveno HDZ-u izbacili mogućnost napada na račun Holdinga. Tezu “kako mislite voditi državu, kada niti Holding ne znate” Gordan Jandroković, Jasen Mesić, a uskoro i Jadranka Kosor HDZ će u jeku svojih afera ponavljati glasnije i češće.

Da SDP misle udarati preko Holdinga HDZ-ovci su dokazali otvaranjem priče o Čovićevim stanovima koja će ipak čini se ostati šuplja.

Dovede li Maras kao možebitni član Uprave Holdinga tu tvrtku u financijski izdržljivo stanje pomoći će iznimno i Zoranu Milanoviću i Davoru Bernardiću koji bi trebao biti nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedini.

Uz to Bernardić bi konačno u Holdingu imao svoju osobu od povjerenje, te bi on i Boris Šprem, kao lideri gradske organizacije konačno znali što se događa u toj tvrtki za koju su oni odgovorni kao stranka. To dosada većinom saznavaju od novinara obzirom da ih Ivo Čović nimalo ne doživljava i poštuje kao svoje nadređene što oni na kraju krajeva jesu.

Vođenje države dokazati spasom Holdinga

Naravno, kada Maras ne bi uspio financijski konsolidirati Holding morao bi se pozdraviti sa visokom pozicijom u državnim financijama. Jer nakon što je SDP na Iblerovom ostavio sa lošim stanjem na bankovnom računu, u Holdingu, koji je ipak veći zalogaj, ne bi smio imati pravo na kiks.

No, stavili Marasa ili nekog drugog na mjesto petog člana Uprave SDP-ovci na pitanje mogu li izvući državnu iz teške situaciju moraju početi odgovarati djelima u Holdingu. A samo novi krediti nisu dovoljni za to.