Cijena povratne karte za žičaru 50 kuna? Građanima preskupo

Cijena vožnje starom žičarom bila je 11 kuna u jednom smjeru, a najsličnija žičara novoj zagrebačkoj je ona na mariborskom Pohorju gdje povratna vožnja iznosi 6 eura.

Foto: Grad Zagreb

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja 2020. godine, nakon skoro 13 godina čekanja, Zagrepčani, Zagrepčanke i turisti konačno će moći sjesti u žičaru u Gračanima i za svega 16 minuta doći na Sljeme, vrh Medvednice.

Kako se špekulira, povratna karta za žičaru bit će 50 kuna. No, mnogi građani smatraju da je to preskupo.

“Mislim da je to previše. Prvo, cijena izgradnje žičare je preskupa, a sada bi Zagrepčani, osim što subvencioniraju gradnju, trebali plaćati i skupu kartu. Mislim da bi cijena trebala biti jednaka kao za tramvaj jer, ako je cilj smanjiti promet automobilima na Sljeme i povećati broj posjetitelja, onda bi cijena karte za žičaru trebala biti popularna, a ne neka koja će demotivirati ljude da dolaze gore”, komentirao je jedan građanin.

“Po meni je to prevelika cijena kad uzmemo u obzir koliko građani Grada Zagreba izdvajaju za sam porez i prirez, a i sam standard u Hrvatskoj. Mislim da bi nekakvih 10 kuna bilo prihvatljivije za svaki džep”, dodaje sugrađanka.

“Mislim da je to puno, 30 kuna bi bilo taman”, tvrdi treći s kojim se slažu i ostali prolaznici koje smo zatekli protekloga vikenda na zagrebačkoj špici.

“50 kuna je malo previše. Trebala bi biti maksimalno 25 do 30 kuna.”

“Previše, 30-ak kuna bi bilo u redu jer bi se onda koristila, a 50 kuna je mnogima previše.”

“Svi mi to financiramo pa je 50 kuna previše. Trebalo bi biti 20 kuna.”

Cijena vožnje starom žičarom bila je 11 kuna u jednom smjeru. Najsličnija žičara novoj zagrebačkoj je ona na mariborskom Pohorju, doduše duplo kraća (2505 metara), gdje povratna vožnja iznosi 6 eura s tim da je cijena umanjena za djecu, studente i umirovljenike. S druge strane, vožnja sarajevskom žičarom, dugom 2100 metara, na Trebević plaća se 20 KM, odnosno 80 kuna.

Nova žičara bit će duga pet kilometara, imat će 84 kabine s po deset sjedećih mjesta. U jednom satu će se moći prevesti 1500 putnika.