ČEKAJU RUŠENJE: Ne spavamo jer ostajemo bez doma

Autor: Jelena Jakšić 11/14/2012 14:13

Nako što je Ministarstvo graditeljstva krenulo uklanjati bespravno sagrađene objekte na području morskih županija, red je došao i na kontinentalni dio Hrvatske. Iz Ministarsva su najavili kako se do ove srijede moraju ukloniti tri bespravne građevine sagrađene nakon 21. lipnja 2011. godine te kako se navedni objekti nalaze na području Lučkog, točnije u Ulici Prkanj. No, to se nije dogodilo.

– Mi nemamo novac da srušimo kuću sami, jutros kada je trebala doći građevinska inspekcija i srušiti nam kuću, nisu došli. Ne znamo kada će nas izbaciti i srušiti nam kuću – rekli su očajni stanari jedne od spornih kuća te dodali kako noćima ne spavaju jer alternativnog rješenja nemaju.

– Nismo jedni od onih ljudi koji su išli graditi kuću iz viška novca, ovdje smo htjeli započeti svoj život. Imamo dijete od pet godina i nije nam bila namjera napraviti ništa na štetu države, krasti struju ili vodu – kazali su.

Dodali su kako bi bili spremni platiti i samu legalizaciju, koja više, sudeći prema novom zakonu, nije moguća jer je rijeć o građevini koja je sagrađena nakon 21. lipnja ove godine.

– Ne znamo što nas čeka, u strahu smo. Probajte zamisliti kako se osjećamo. Čeka nas beskućništvo ukoliko i kada nam sruše kuću – rekli su vidno potreseni stanari te poručili da će država, u trenutku kada ostanu bez svoje kuće, biti bogatija za četiri nova socijalna slučaja.

– Suprug ne radi, brat također, imamo dijete od pet godina, a ja sam zaposlena u jednom velikom trgovačkom centru i radim po deset sati dnevno za nikakvu plaću.  Ne znam što će biti s mojom obitelji – rekla je supruga vlasnika kuće.

Stanari su poručili kako već neko vrijeme iz dana u dan strahuju za svoj dom i da nikome ne bi poželjeli probleme s kojima se susreću zbog činjenice da bi njihov dom vrlo brzo trebao biti doslovno uništen.

Prema informacijama iz Ministarstva graditeljstva, ovi bespravno sagrađeni objekti nalaze se na osobito vrijednom, odnosno obradivom tlu.