Čeka nas vruća jesen uz Tomu Grobara i Karamarka

Autor: Pero Kovačević 5/21/2012 11:21

Tomo Grobar predsjednik Srbije, Tomo Karamarko predsjednik HDZ-a. Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Ivan Šuker, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang pakiraju kofere i odlaze u prošlost. Rezultati izbora u Srbiji, te u HDZ-u, neminovno najavljuju preslagivanje političke scene u Hrvatskoj i Zagrebu.

Tko je Tomo Grobar?

Tomislav Nikolić, novi predsjednik Srbije, početkom svoje karijere bio je poznat kao grobar zbog vođenja pogrebnog poduzeća u centralnoj Srbiji. Novi 60-godišnji predsjednik je bio zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, koju je stvorio Vojislav Šešelj, promicatelj rata 90-ih godina i trenutni optuženik suda za ratne zločine. Nikolić je ratnih godina bio jasni promotor ideje “Velike Srbije” u koju je trebalo pripojiti velike dijelove Hrvatske i BiH. Potom je ublažio svoje stavove, osnovao Naprednu stranku, te se gurnuo u desni centar i počeo podržavati ulazak u EU. Njegova stranka i birači su vrlo kritični prema EU i zapadnim integracijama i otvoreniji ponudama iz Moskve.

Nikolićeva izjave da će imati “mnogo posla prije nego što stigne u Hrvatsku”, ali da će otići i tamo. “Rođen sam u Šumadiji i meni i mojoj obitelji Hrvatska nikada nije nanijela zlo. Nisam genetski predodređen da mrzim Hrvatsku”, ukazuje odnosno sugerira na zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske . Unatoč činjenici što je Tadić kontrolirao sve medije u Srbiji koji su nastojali oblikovati javno mišljenje u Srbiji, Tadić je izgubio izbore. Ovaj “izborni potres i potpuno neočekivani rezultat” govori o slabljenju utjecaja medija na oblikovanje i usmjeravanje izbornih rezultata.

Što znači Karamarkov izbora za predsjednika HDZ-a?

Karamarkov izbor za predsjednika HDZ-a, nije iznenađenje, dapače je očekivan. Nagovještava završetak ”političke hladovine” za Kukuriku koaliciju kako u državi tako i u Zagrebu i daje vjetar u leđa Milanu Bandiću. Za očekivati je ”vruću jesen” u Hrvatskoj i Zagrebu, a nije isključena mogućnost bejrutizacije stanja u Gradu i zemlji. Naime, tim više što je očito da je Kukriku koalicija nespremna bez projekata i programa osvojila vlast na parlamentarnim izborima. Očito je da su Kukuriku vlast u Zagrebu i Bandić doveli Zagreb pred bankrot. Budimo realni, HDZ-a se više neće baviti sobom, već će svaki ”nepopularan” potez Kukuriku Vlade, odnosno Kukriku vlasti u Zagrebu dočekati na nož.

Nikolićev izbor za predsjednika Srbije, teška gospodarska situacija u državi, prevaljivanje teške gospodarske situacije na leđa građana, slabljenje utjecaja medija na oblikovanje javnog mišljenja građana, neminovno predstavlja plodno tlo za jačanje desnice u Hrvatskoj i Zagrebu.

Zašto to kažem?

Na prošle parlamentarne izbore je izašlo 2 376 448 birača ili 61,89 posto. Kukuriku koalicija je osvojila 957 475 glasova ili 40,29 posto glasova izašlih birača odnosno samo 24,94 posto glasova ukupnog biračkog tijela. HDZ-a je osvojila 547 775 glasova ili 23,05% izašlih birača odnosno samo 14,27 posto glasova ukupnog biračkog tijela. Sve ostale stranke zajedno osvojile su 871 198 glasova izašlih birača ili 36,66 posto odnosno 22,69 posto glasova ukupnog biračkog tijela. Kukuriku koalicija i HDZ-a ukupno gledano imaju podršku 1 505 250 izašlih birača ili 39, 21% glasova ukupnog biračkog tijela.

Koji su potencijali desnice?

Na prošlim parlamentarnim izborima HSP-a je osvojila 70 255 glasova birača i niti jedan mandat. Lista HSP-a dr. Ante Starčević i HČSP-a su osvojili 65 547 glasova birača i jedan mandat. Keleminčeva A-HSP-a je osvojila 5 656 glasova birača. Ove tri pravaške opcije su ukupno osvojile 141 458 glasova birača i jedan jedini mandat u Hrvatskom saboru. Udruženom listom su mogli osvojiti najmanje osam mandata. Pravaši imaju najskuplji mandat u Saboru. Dobili su 141 458 glasova i imaju jedan osvojen mandat. HSS-a je na parlamentarnim izborima osvojila ukupno 64 355 glasova i jedan jedini mandat. HDSSB-a je na parlamentarnim izborima osvojila 68 995 glasova birača i šest mandata u Saboru.

Sve u svemu gledano očekuje nas vruća jesen.