Čak 90 posto 16-godišnjaka konzumira alkohol

Autor: Jelena Jakšić 11/7/2013 16:13

Čaša alkoholnog pića u ruci maloljetne osobe, prizor je koji zabrinjava sve veći broj stručnjaka, ali i i nadležna ministarstva.

– Veliki je problem što se piva i kokteli ne percipiraju kao alkoholna pića, prema istraživanjima čak 30 posto maloljetnika je u proteklih mjesec dana kupilo pivu. To nam pokazuje kako i sami prodavači, ali i roditelji, moraju više nadzirati prodaju alkohola mlađim osobama – rekla je Valerija Stamenić, načelnica Odjela za zdravstvene projekte i programe Ministarstva zdravlja. Ispričala je kako je čak 90 posto šesnaestogodišnjaka konzumiralo alkohol, što je poprilično zabrinjavajuća situacija.

Upravo ovakve statistike, bile su povod za pokretanje i predstavljanje kampanje odgovornog konzumiranja alkohola. Ovom prilikom, okupljeni strušnjaci podsjetili su okupljene na slučajeve koji su zgrozili liječnike, ali i cijelu javnost.

– Vratimo li se u veljaču ove godine, sjetimo se priče o pijanoj djeci u splitskoj bolnici i podacima koji pokazuju kako je najmlađi maloljetnik imao svega 13 godina, a zabilježeno mu je 3,3 promila u krvi – podsjetio je Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

‘Alkohol uzrokuje devijantna i spolno neodgovorna ponašanja’

Raspravljajući i predstavljajući kampanju čiji je cilj educirati javnost o problemima vezanim uz maloljetničku zloupotrebu alkohola te podizanja svijesti o važnosti poštovana zakonom određene dobne granice za prodaju alkohola.

– Naša djeca su više nego ikad prepuštena sama sebi, ali i opasnostima koje vrebaju na internetu. Konzumacija alkohola, ne zaboravimo, uzrokuje devijantna i spolno neodgovorna ponašanja. Fizički obračuni, provale, silovanja i neželjena trudnoća često su rezultat konzumacije alkohola kod maloljetnih osoba – upozorava ministar.

U podizanju svijesti o štetnosti alkohola na maloljetnike, sudjelovat će i djelatnici trgovačkih lanaca, profesori, ali i sami roditelji.