Borit ću se i za prava katolika,ali brane ono što sam ja

Autori: Leonarda Lujić, FOTO: Leonarda Lujić 10/22/2016 16:25

“Iz iskustva najnovijih događanja znamo da se bez boga i protiv boga ne odgaja plemenite ljude, a vrlo često se odgaja takve koji su stvorili Aushwitz”

Ovim ulomkom iz školskog udženika za vjeronauk započeo je još jedan mirni prosvjed pod nazivom Raskid Vatikanskih ugovora. 

– Mi nemamo naročito ništa više protiv Katoličke crkve, nego i drugih vjerskih zajednica, ali pravno najjači dokument koji je eliminirao sekularnost jesu Vatikanski ugovori, koji su međunarodni ugovori koji ne mogu biti tako lako regularani kao drugi ugovori koji moraju biti podređeni ustavu – istaknula je cilj okupljanja Marijana Bijelić, članica Pokreta za sekularnu Hrvatsku. 

Prosvjed se organizira pod krovnim inicijativama poput Pokreta za sekularnu Hrvatsku, ali veliki dio prosvjednika su i sami vjernici, jer kako navode, bit prosvjeda nije sputavati nečiju vjeru, nego vjeru prestati politizirati. 

– Vjernici ne bi bili toliko podređeni crkvenoj hijerarhiji, nego bi sami mogli vidjeti što žele financirati u Crkvi, što ne žele. U zadnje vrijeme vidimo da se vjernici ne slažu sa crkvenom hijerarhijom. Crkva ne bi imala toliku moć da uvjetuje javne institucije, da poteže referendume, ne bi mogla kontrolirati ljude u socijalnoj skrbi (socijalni domovi, starački domovi, sirotišta), štićenici nemaju nikakvu ideološku zaštitu posezanja Crkvi – dodaje Bijelić. 

Ono što još ističu kao štetno jest vjeronauk u školama i to unutar satnice, što im Vatikanski ugovori omogućavaju. Nadalje, i ostali su predmeti zahvaljujući Vatikanskim ugovorima prožeti katoličkom ideologijom, poput materinskog jezika, glazbenog, likovnog. Najviše ljutnje izaziva i izdašno financiranje katoličke crkve, a ta brojka se kreće preko 300 mlijuna kuna godišnje. 

– Trebamo pomoći vjernicima da oni mogu vjerovati po svojoj savjesti, da mogu kazniti hijerarhiju ako misle da rade nemoralno. Ako hijerarhija ovisi o financiranju vjernika, onda hijerarhija ne može raditi političko djelovanje, koji je protiv volje, jer onda vjernici mogu prekinuti financiranje ovakvih stvari – zaključila je Bijelić. 

Slične razloge naveli su i ostali sudionici prosvjeda.

– Zato jer sam ljuta. Mislim da je vrijeme da se Crkva prestane mješati u poslove sekularne države. Trebali bi se zadovoljiti s vjeronaukom u crkvama i katoličkim školama. Ljuti me što me nitko ne pita želim li financirati neku drugu društveno-korisnu svrhu. Vrijeme je da se raskinu štetočinski Vatikanski ugovori – oštra je bila gospođa srednjih godina. 

– Crkva neka se povuče iz politike, iz škola, vrtića i da se djeci uvede informatika i napredni predmeti. Mi smo sekularna država, a ovo je ispalo da smo katolibanska – izjavila je starija gospođa. 

– Smatram da Crkva gura svoje prste u državna posla. Lakše bi bilo da su odvojena zajednica, da se financiraju iz svojih fondova. Država ne treba dodatno odvajati za crkvu novac, koji se može iskoristiti u druge svrhe – istaknula je studentica Filozofskog fakulteta. 

– Zalažem se za svačije pravo da bira svoju vjeru. Sutra ću se boriti za prava katolika za njihovu vjeru, ali brane ono što sam ja i vrijeđaju to otvoreno u školama i s tim se ne slažem – zaključio je mladić koji se izjasnio kao LGBT osoba. 

S time se ne može nitko složiti. Imati nešto protiv nekoga jer je drugačiji, svačije je pravo- no to pravo ne može i ne smije nametati kao ispravno stajalište, tvrde na prosvjedu.