Nekada glavno sredstvo komunikacije, sada obrasle grmljem

Telefonske govornice

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 10/24/2016 12:43

Telefonske govornice nestale su najezdom pametnih telefona, no još uvijek ih Zagreb broji gotovo 1 000, a one koje su ostale, nalaze se u lošem stanju. Prije pola godine gradski zastupnik Alen Ostojić predložio je nove namjene za telefonske govornice koje se nalaze na atraktivnim lokacijama. Neki od prijedloga bili su da se govornice pretvore u mjesto za besplatan Wi-Fi, besplatne fiksne pozive unutar Hrvatske, stanice za punjenje mobilnih uređaja i slično.

– Što će mi telefonska govornica kada koristim mobitel? Ne koristim govornice i svejedno mi je, to je za starije osobe – samo su neki od komentara prolaznika upitanih da li koriste telefonske govornice.

U gradskoj Odluci o komunalnom redu jasno stoji da komunalni redar između ostaloga, podnosi prijave ukoliko se telefonske govornice ne održavaju. Iako su se građani grada Zagreba izjasnili kako više ne koriste telefonske govornice, ne isključuju mogućnost novih, moderniziranih govornica koje bi trebale imati prepoznatljiv znak poput licitarskog srca.