Bjelančevine su nužne za mršavljenje

Autor: M.W. 2/16/2016 14:34

Bjelančevina (protein) važan je gradivni kamen naših tjelesnih stanica. Većini ljudi, kad se spomene mršavljenje, na pamet prvo pada ograničavanje kalorija. Ovo mišljenje je ispravno, ali ovisi o tome s kojom ćemo vrstom hrane te kalorije reducirati.

Kod klasičnih dijeta time što počinjemo jesti manje, usk­raćujemo organizamu ispravan unos bjelančevina. A upravo su one nužne za mršavljenje, čega su rijetki svjesni.

Do sagorijevanja kalorija, i time do stjecanja izvora energije, dolazi zapravo u mišićima koji za svoju aktivnost trebaju odgovarajuće bjelančevine. Ako ih u hrani imamo malo, idealnu figuru nećemo jednostavno postići. Počet ćemo mršavjeti u prvom redu iz mišićne mase pa kad u tijelo unesemo kalorije iz hrane bogate ugljikohidratima i mastima, tijelo ih odmah pohranjuje u masne naslage da bi imalo dovoljno energije za mišićnu aktivnost.

Drugim riječima, ako želimo smršavjeti iz masnih naslaga, a ne iz mišićne mase, i ako se ne želimo opet udebljati, trebamo tijelu dodavati kvalitetne bjelančevine.