‘Bicikliranje za epilepsiju’ u znaku podrške oboljelima

Inače u Hrvatskoj danas ima oko 40 000 oboljelih, dok ih je u svijetu oko 50 milijuna

Ljubičastom bojom pružamo podršku osobama oboljelima od epilepsije. Njihov dan se obilježava 26. ožujka, a tim povodom u nedjelju je na Europskom trgu u Zagrebu bila organizirana akcija ‘Bicikliranje za epilepsiju’. Inače u Hrvatskoj danas ima oko 40 000 oboljelih, dok ih je u svijetu oko 50 milijuna. Epilepsija je bolest koja je kronična, ali nije zarazna niti genetska.

– To je bolest koju možemo lijepo kontrolirati lijekovima i operativnim zahvatima. – izjavila je Maša Malenica, voditeljica odjela za neuropedijatriju KBC Sestre Milosrdnice. Način na koji će se bolest kontrolirati je na individualnoj razini, a njeni simptomi mogu biti različiti.

– Epilepsija ima nekoliko lica, ona ne mora imati onaj klasični oblik napadaja gdje osoba padne na pod i ima klasične grčeve, ponekad se radi i o zagledavanju, ponekad samo promjena ponašanja. – objasnila je Malenica.

Mnogi su uzroci obolijevanja i nitko od nas zapravo ne može biti siguran hoće li ga ta bolest pogoditi ili ne. To ne znači nužno da je odmah riječ o bolesti koja ograničava i s kojom su osobe spriječene u svim područjima života.

– Osobe s epilepsijom mogu se normalno školovati, zapošljavati, imati obitelj, dobiti djecu, znaci mogu sudjelovati u  svim zapravo socijalnim aspektima života. – zaključila je Ana Sruk, specijalist neurologije i predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju.

Odaziv na akciju je bilo velik, a uz bicikliranje, organizirale su se i druge razne aktivnosti, od izrade plakata, donacija te plesnog programa.