Bernardiću ručkovi u Bruxellesu važniji od Zagreba

Autor: Sanjin Španović 1/20/2014 1:15

Predsjednik SDP-a Zagreb Davor Bernardić nekoliko dana prije portala Zagrebancija.com imao je dokumente iz kojih je vidljivo kako je Statut Gradske ljekarne mijenjan nezakonito i kako je na sve to Upravno vijeće Ljekarne upozorio dopisom ministar zdravlja Rajko Ostojić. Ovu informaciju potvrdilo nam je dvoje sugovornika.

Bernardić je dakle bio upoznat s nezakonitim događajima koji su zapravo početak privatizacije Gradske ljekarne. No, s njima nije izašao u javnost, što bi mu kao predsjedniku vodeće oporbene stranke u Zagrebu, bar na papiru, trebala biti zadaća. Pogotovo kada je javnost, a pokazuju to sva istraživanja, protiv tog poteza privatizacije koju planira Uprava Holdinga.

HDZ preko Bernardićevog prijatelja Ostojića dobiva pokoje poene u Zagrebu

O tome je dan nakon što je sve objavio portal Zagrebancija.com progovorio zagrebački HDZ. Koji, eto preko SDP-ovog ministra, i bliskog prijatelja Davora Bernardića kupi pokoje poene u Zagrebu.

Ovaj primjer posljednji je u nizu dokaza letargije zagrebačkog SDP-a i katastrofalnog vođenja oporbene politike.

U Skupštini su neartikulirani, svi novinari se slažu da njihov klub zastupnika kvalitetom nikada nije bio tanji.

Kada i naprave nešto poput amandmana na proračun, Bandić im očekivano to odbije. Pa onda zbog toga mjesecima plaču poput djeteta kojem ste uzeli lizalicu iz ruku.

Kao da su zaboravili što su oni radili Bandiću dok su imali većinu u Skupštini. Bili su još destruktivniji.

Između sjednica od SDP-a u Zagrebu niti glasa.

Konkretne prijedloge od njih nismo čuli još od izbora. Kao ni stavove o aktualnim problemima.

Stav o Sveticama saznao se tek nakon što su ih mediji, koje Bernardić upravo krivi za nevidljivost svoje stranke u gradu, upitali sami koje je njihovo stajalište oko gorućeg problema.

Bave se sami sobom

Ponašaju se kao da se oko njih vrti zagrebačka politika. A zaboravljaju da su u oporbi.

ProForm radi dan prije sjednica Skupštine sazivaju konferencije u kojima daju svoje stavove. Stavove koje drugi dan kompromitiraju zaboravljajući glasati odlutalim mislima ili glasanjem iza stupa i tako omogućuju Milanu Bandiću, njihovom političkom oponentu, da opušteno vodi Zagreb.

A rejting im nemilosrdno pada zbog te njihove letargije.

Bernardića očito sve to ne brine. On u tjednu kada se otvaraju ponude za Svetice, kada se radničko vijeće Gradske ljekarne počinje izjašnjavati oko privatizacije ove Holdingove ustanove, kada u Zagrebu puno toga ne valja, ide u Bruxelles zajedno sa još devet SDP-ovaca na trodnevno druženje s Toninom Piculom.

Bernardiću i njegovom najbližem timu očito je draže skoro sedam tisuća eura vrijedno druženje i ručkovi u Bruxellesu s Hannesom Swobodom i drugima iz visoke, diplomatske politike nego bavljenje zagrebačkom politikom, poslom oporbe za što su izabrani na posljednjim lokalnim izborima.

Dok sve druge stranke s javnošću komuniciraju barem jednom tjedno putem konferencija za medije, SDP-ovci se bave sami sobom i svojim izletima u Bruxelles. Za koja nije jasno nikome što Zagrebu mogu donijeti.

Napada javno elitiste u politici, a ponaša se kao takvi

Davor Bernardić u istupima stalno napada elitiste u politici. Aludira na svoje teško odrastanje i kako je čovjek iz naroda.

I onda umjesto da pokaže to i izađe među narod, on elitistički ide na tri dana u Bruxelles na radne ručkove s osobama koje s lokalnom politikom nemaju veze.

To bi birači mogli još jednom kazniti kao što su kaznili i njegovu listu na izborima za Skupštinu.

Od svake oporbe se očekuje da bude progresivna, glasna i artikulirana. Pogotovo kada ostatak oporbe kaska za njima koji su, kao što smo rekli iznimno loši.

Lako Bandiću s takvom oporbom

Jer, istodobno je i HDZ i dalje loša oporba. Svoju šestomjesečno lutanje pokušavaju proteklih dana promijeniti akcijama i konferencijama na ulicama grada, no morat će proći još vremena i njihovog truda da isperu svoje polugodišnje lutanje po pitanju ideologija na lokalnoj razini.

Milanu Bandiću sve veća oporba stoga postaje glavni koalicijski partner – Darinko Kosor i HSLS.

Uz, od prvog dana iskomunicirano Tomislav Stojaka iz HNS-a koji je jasan politički protivnik Milanu Bandiću. Koji povlači neke poteze. Ne HNS, već Tomislav Stojak. Jer drugi zastupnik te stranke, Dragan Kovačević se ne pojavi na glasanju oko proračuna, najvažnijeg političkog dokumenta u Zagrebu.

Kada se pogleda sve ovo, zapravo pitate se treba li kriviti Milana Bandića za način kako vodi grad? Kakva oporba, takva i vlast. A oporba je takva da Bandić i dalje može planirati svoj pohod na europske i parlamentarne izbore. Jer gradonačelnik Zagreba mu je očito prelako biti uz ovakve oponentu. Zašto onda ne bi pokušao postati gradonačelnik Hrvatske.

A Bernardić će do tada šetati ulicama i hodnicima Bruxellesa i uživati na radnim ručkovima.

A Zagreb?