‘Baš baština’ u Mjesecu hrvatske knjige

U Europskoj godini kulturne baštine manifestacija Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.) održat će se s glavnom temom Baš baština, a pod motom (U)čitaj nasljeđe! upravo u želji da se u današnjem suvremenom, digitalnom okruženju istakne važnost baštine

Foto: Press materijal

Svečano otvaranje održat će se u ponedjeljak, 15. listopada u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a uz to središnji dio programa čine i druga događanja poput čitateljskog maratona koji će se održati 23.10. te Dan hrvatskih knjižnica (11.11.) koji će se proslaviti dodjelom priznanja Gradskoj knjižnici i čitaonici Beli manastir za Knjižnicu godine.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja održava se pod nazivom Do baštine na krilima mašte. Ove godine učenici viših razreda osnovne škole čitaju romane Snježana Babić Višnjić: Andautonac, Nena Lončar: Sve o Evi, Melita Rundek: Letači srebrnih krila. Završna svečanost kviza, ujedno i završetak Mjeseca hrvatske knjige, održat će se 15. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kada će biti dodjela glavne nagrade – tableta.

Velik broj programa posvećen je upravo glagoljici, koja, kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta, i jest glavni motiv ovogodišnje manifestacije. Tako će na Interliberu Knjižnice grada Zagreba, u sklopu Znanstvenog kvarta, organizirati kreativne radionice posvećene glagoljici između ostalog i korištenjem 3D olovaka.

Za svaku pojedinu knjižnicu program se može provjeriti stranici http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/mjesec-hrvatske-knjige-2018-47689/47689.

Organizator manifestacije su Knjižnice grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.