Bandić krivi državu za smanjenje plaća gradskim službenicima

Gradska uprava

Nako što mu u srijedu nije prošla Odluka o smanjenju plaća gradskim službenicima, Milan Bandić i klub zastupnika BM 365, danas su na nastavku 8. sjednice Gradske skupštine sazvali press konferenciju na kojoj su pojasnili motive.

– Zbog porezne reforme u gradskoj blagajni nedostaje 500 milijuna kuna koje namjeravamo namiriti na ovakav način. Moramo krenuti od sebe i smanjiti plaće gradskim i državnim službenicima – izjavila je Jelena Pavičić Vukićević.

Sličan prijedlog Milan Bandić uputit će na sljedeću sjednicu Gradske skupštine u veljači.

– Prijedlog odluke koji ćemo podnijeti u veljači korigira predložene koeficijente. Za tri kategorije djelatnika koji su imali najveće koeficijente ti koeficijenti se smanjuju u tom prijedlogu u odnosu na brutto plaću između 8, 07% do 8, 84%. Činimo to samo zato što s identičnim prijedlogom ne bi mogli ići u proceduru još koji mjesec, a jako je bitno da i na ovaj način kakvo je stanje u gradskom proračunu- ističe zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Najavljeni prijedlog komentirao je i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić koji poziva gradonačelnika da počne od sebe, referirajući se na neke gradonačelnik u Hrvatskoj koji su se odrekli svoje plaće te tako pruži primjer.

– Konačno ću prijedlog moći komentirati kada nam dođe s obrazloženjima, ali moram reći da ima puno mogućnosti za uštedu u proračunu koje su bolje nego što je ušteda na ovim plaćama. Gradonačelnik je njima plaće i predlagao, ono što je u njegovoj ingerenciji je u njegovoj ingerenciji, ali ima tijelo koje se zove Gradska skupština koja to mora ili ne mora potvrditi. Obično prvi čovjek treba od sebe početi, kad počnete od sebe onda možete ići onima do sebe. Ovo je jedan obični populistički potez za koji su vjerojatno svi shvatili da nema apsolutno nikakve svrhe. Bitno da je kontrolno tijelo Gradska skupština Grada Zagreba referentna točka koja to može ili ne mora podržati- oštar je Andrija Mikulić, predsjednik GSGZ.

Za kraj Mikulić dodaje kako onaj tko je predlagao proračun za 2018. godinu nije dobro radio svoj posao.