Tvrtke u stečaju neće biti oslobođene plaćanja komunalne naknade

Radnička fronta sa svojim je koalicijskim partnerima u Lijevom bloku, na sjednici Gradske skupštine, predložila je dopunu Odluke o komunalnoj naknadi. Njome se omogućava da se tvrtke u stečaju, koje imaju dugovanja prema radnicima, oslobodi plaćanja komunalne naknade, ali i da im se odgodi plaćanje već dospjelih računa

Tvrtke u stečaju, poput Diokija i Kamenskog, premda ne rade, gomilaju svoje dugove putem visokih računa za komunalnu naknadu.

– Grad je naplatio više od 2 milijuna i 900 tisuća kuna komunalne i vodne naknade od Kamenskog, a od Diokija je naplatio 2 milijuna i 800 tisuća kuna. Radnici Diokija dobili su 9 milijuna kuna, a potražuju više od 90 milijuna kuna – napomenula je gradska zastupnica Katarina Peović Vuković.

Prijedlog dopune Odluke o komunalnoj naknadi omogućava da se radnici i radnice pomaknu na listi naplate vjerovnika i dođu u poziciju naplate svojih potraživanja. Iz kluba SDP-a odlučno su podržali ovaj prijedlog.

– Je li svima nama, zastupnicima u Gradskoj skupštini, prioritet naplaćivanja potraživanja radnika koji ionako vrlo često ne mogu u cijelosti dobiti plaće koje su zaradili ili je potrebno da od ukupnog potraživanja tvrtkama, koje su u stečaju, Grad Zagreb naplati 0,26 posto komunalne naknade, kakva je situacija bila u 2016. godini – upitao je gradski zastupnik Matej Mišić.

Tvrdi kako je prijedlog dobar temelj za izmjene stečajnog zakona te da radnička potraživanja postanu prioritet odmah nakon naplate stečajnog postupka. Klub Neovisni za Hrvatsku, kao i do sada, što se tiče ove točke, bio je suzdržan.

– Prijedlog je takav da njegovu intenciju valja pozdraviti ali nije prihvatljiv jer je formuliran na način koji pokazuje nepoznavanje hrvatskoga pravnog sustava. S druge strane pokazuje neobičnu selektivnost. Već postoji pravna podloga za oslobođenje građana koji su slabijeg socijalnog stanja, za korištenje stambenoga prostora. Zbog čega bismo sada za korištenje poslovnoga prostora napravili iznimku i favorizirali trgovačka društva u stečaju, zaboravivši da postoje fizičke osobe koje također mogu završiti u stečaju -istaknuo je gradski zastupnik Tomislav Jonjić.

Također, ističe kako bi se pri donošenju odluke o odgodi naplate komunalne naknade, nakon završetka stečajnog postupka, koji nekad traje i desetljećima, vrlo lako, moglo dogoditi zastara.

– Tada se više ne bi moglo naplatiti ono, čemu smo odgodili naplatu. Bez obzira, što se hipotetski govoreći može pojaviti investitor koji će to poduzeće koje je bilo u stečajnome postupku kupiti i investirati novac, ali mi više naknadu nećemo moći naplatiti zbog toga što je nastupila zastara – dodaje Jonjić.

S 18 glasova za, 20 glasova protiv i sedam suzdržanih, nije donesena Odluka o dopunama Odluke o komunalnoj djelatnosti.