Bandić je u kampanji trošio kao pijani milijuner

denis kuljiš

Autor:: Denis Kuljiš 1/7/2010 9:41

Da pridobije oko 7 posto upisanih birača – koliko ih je za nj glasalo u prvom krugu predsjedničkih izbora, Milan Bandić je potrošio enormne svote novca. Iako tvrdi da će ga cijela kampanja stajati tek nekoliko milijuna kuna, po podacima kojima raspolažemo, sasvim je očito da to nije točno.

Samo za reklamnu kampanju na Hrvatskoj radio-televiziju potrošio je u prvom krugu 2,6 milijuna, od toga 350 tisuća za radio-reklame. Ako se pretpostavi da će u drugom krugu imati isti budžet (iako će, pošto o rezultatu sve ovisi, sigurno biti još i veći), te da će za oglašavnje na obje komercijalne televizije potrošiti barem isto toliko koliko daje HRT-u (njegove reklame doista su zasitile eter), očito je da će njegov ukupni budžet za nacionalne elektronske medije doseći 10 milijuna kuna. Tome zatim valja pridodati novinske budžete, pa reklame u lokalnim glasilima, uključujući lokalne radio-stanice, zatim jumbo-plakate i troškove Bandićeve turneje, koja izgleda kao niz skupo produciranih evenata, jer uključuju gradnju pozornica, najam razglasa, nastupe zabavljača, dijeljenje jabuka i lopti, sve uz troškove brojnog pratećeg osoblja i velikog broja plaćenih suradnika, tzv. volontera. Poslije prvog kruga, unajmljeno je još dvjesta tih suradnika, koji dižu telefone i obrađuju bazu. Sve skupa, takva kampanja ne može koštati manje od dvadeset milijuna kuna!

Siniša Bužan-.--.-Drugi kandidati trošili su neusporedivo manje, sudeći po budžetima plasiranim na HRT. Vidošević je tu potrošio 1,5 milijuna kuna, Primorac 1,3 milijuna a Andrija Hebrang 600 tisuća. Ivo Josipović koji je u prvom krugu pridobio trećinu glasača, potrošio je pak samo 350 tisuća kuna, osam puta manje od Bandića, koji je uplatio jednu trećinu novca što ga je HRT za kampanju u prvom krugu dobila od svih 12 kandidata.

Tome treba pridodati posve neproporcionalnu Bandićevu zastupljenost u Informativnom programu Hrvatske televizije. Dok su na Prisavlju neometani gospodarili Vanja Sutlić i Hloverka Novak Srzić, Bandić je u jednom predizbornom tjednu nasaumično izabranom za analizu (utvrdilo je istraživanje programa HTV, što ga je naručilo rukovodstvo kuće) dostigao zastupljenost od 30%, dok je Vidošević dobivao 14,3% vremena, Vesna Pusić također 14,3%, a Ivo Josipović i Andrija Hebrang, predstavnici dviju najjačih parlamentarnih stranaka – po 8,9%. Istraživači su čak izračunali komercijalnu vrijednost sekundi koje su kandidati dobili u političkim emisijama Informativnog programa. Po cjeniku HRT, Bandić je u emisijama Dnevnik i Otvoreno od 1. listopada do 15. studenog dobio 1,603.690,00 kuna, a Ivo Josipović 1,284.660,00 kuna, nešto manje od Vidoševića, te malo više od Vesne Pusić. U Bandića su, dakle, uloženi silni milijuni njegovih još nepoznatih sponzora te poreskih obveznika, građana koji plaćaju pretplatu. Usprkos tome, polučio je zapravo vrlo slab rezultat.

Sve to navodi na posve jednostavan zaključak: nema te kampanje koja može plasirati lošeg kandidata, dok se dobar kandidat, čak i s mizernim budžetom s kojim raspolaže Josipović, može nadati pobjedi. No, to ne otklanja nužnost da se pomno istraži financiranje Bandićeve kampanje. Očito je da su deseci milijuna nepoznata porijekla prošli preko računa, a nešto je vjerojatno otišlo i na crno. Financijama i organizacijom bavio se  Duško Ljuština, koji ima vrlo nesolidnu reputaciju. Čim izbori završe, time se mora pozabaviti Izborno povjerenstvo te, još važnije, USKOK i policija.