Bandić i Pančić osnivaju novu stranku na ljevici

Milan Bandić smirivao je prisutne od euforije

Autor: Sanjin Španović 12/29/2009 19:41

-.-Anto Magzan/Pixsell-.-– Bandićev rezultat na izborima poslijedica je činjenice da su građani zasićeni stranačke politike – brujio je u izbornoj noći Bandićev direktor kampanje Duško Ljuština. Dan kasnije i sam Bandić je novinarima najavio kako takav sustav broji zadnje trenutke te da je on na vrijeme ‘digao sidro’ i napustio stranku.

No, SDP-ovac Ivica Pančić je za portal Zagrebancija.com potvrdio kako će s Milanom Bandićem početkom iduće godine osnovati novu stranku u socijaldemokratskom duhu.

– U aktualnom SDP-u nije moguć nikakav rad za što odgovornost leži na predsjedniku stranke. Idemo zato u osnivanje nove stranke – kratak je bio Pančić i potvrdio kako bi i Milan Bandić, ukoliko ne pobjedi na predsjedničkim izborima, trebao biti član ove stranke.

Pančićevo priznanje oslikava u potpunosti dosljednost Milana Bandića i njegovog pobočnika Duška Ljuštine. Njima je SDP bio dobar dvadeset godina, no, kada su njihovi interesi prerasli interese stranke preko noći su promjenili ploču. Sada biti dobar znači biti neovisan.

Mario Ćužić-.--.-Ivica PančićNova politika će vjerojatno trajati dok bude bila korisna i upotrebljiva. Ukoliko Bandić pobijedi na izborima vjerojatno će demantirati da on stoji iza osnivanja nove stranke te će stranačku neovisnost proglasiti novom vrlinom u politici. No, takav scenarij je manje vjerojatan s obzirom na trenutni Bandićev rejting.

No, ukoliko Bandić izgubi drugi krug, što je puno vjerojatnije, svoj stav će promjeniti istog trenutka kada dođe na sjednicu Skupštine Grada Zagreba u kojoj ga podržav dva od 51 zastupnika. Biti stranački neovisan tada neće biti korisno, te će Bandić ubrzo postati pobornik ‘nove politike nove stranke’. A Duško Ljuština i ostali vjerni pobočnici zagrebačkog gradonačelnika će postupiti kako su postupali proteklih deset godina – ‘Gdje Bandić okom tu oni skokom’.

Kako doznajemo od jednog drugog političara koji je molio za anonimnost, ako Bandić ne pobjedi na izborima, predsjednik te stranke mogao bi biti Ljubo Jurčić.

– Ukoliko Bandić ne pobijedi na izborima on će biti predsjednik te stranke. No, ako Bandić postane predsjednik tada bi vodstvo stranke trebao preuzeti Ljubo Jurčić.  – rekao je naš sugovornik koji je dodao kako mnogi ogranci različitih stranaka se raspituju o pridruživanju, te da im je cilj stvoriti parlamentarni klub stranke.