Bandić došao obilježiti i 10 godina FA Petkov Breg

11/30/2009 10:10

Sadašnji voditelj tamburaškog orkestra Natko Gaberc, koji je prethodno bio član tamburaškog orkestra HRT-a, prije deset je godina stigao u  Petkov Breg i osnovao tamburaški orkestar. Nakon nekog vremena osnovan je mlađi tamburaški orkestar, pa onda 2005. i folklorna sekcija, koju je u početku vodila Helena Jednačak (danas Štrbac), inače članica Folklornog ansambla Lado iz Zagreba.

Ovim zanimljivim povijesnim podacima, koje je prenio Drago Celizić, počeo je 28. studenog u samoborskoj kino dvorani svečani koncert Folklornog ansambla Petkov Breg. Na svečanosti u povodu 10. obljetnice rada okupili su se bivši i sadašnji članovi ansambla, a stigli su im i gosti – Miroslav Živković i klapa Samobor.

No, osim glazbenih gostiju, koji su sudjelovali u programu, brojni gosti sjedili su u publici. Među njima se isticao gradonačelnik Krešo Beljak, koji je na koncert svratio s predsjedničkim kandidatom Milanom Bandićem. Samoborski gradonačelnik pozdravio je sve u ime samoborske gradske uprave (čiji je Natko Gaberc i zaposlenik). Zaželio je sretan 10. rođendan te zaželio još puno rođendana i zajedničkih druženja.
U nastavku mogao se čuti koloplet skladbi, što originalno pisanih za tamburaški orkestar, a što prilagođenih za njega, uz odobravanje publike u punoj kino dvorani.

Predsjednik Folklornog ansambla Petkov Breg Božidar Belavić u svom je kraćem govoru rekao da je nakon deset godina rada društvo i dalje mlado, s jasnom vizijom i pogledom u budućnost.


– Cilj je bio očuvanje narodne baštine i kulture, a to će biti i dalje. Za to će biti potrebno uložiti puno truda, održati bezbroj proba, potrošiti pregršt vremena. Želim zahvaliti članovima ansambla što su uložili taj trud – rekao je predsjednik društva Božidar Belavić.


U posljednjih deset godina društvo se širilo, za što su bila potrebna i financijska sredstva, pa je predsjednik Belavić zahvalio svim sponzorima i donatorima koji su ih pratili te svim ljudima koji su na bilo koji način pridonijeli uspjehu i razvoju. Najveći oslonac je ipak Grad Samobor.

Izrekao je zahvalu i stručnim voditeljima koji su svoje znanje prenijeli na članove ansambla. Stoga su na svečanosti uručena priznanja voditeljima sekcija – prvoj voditeljici plesne sekcije Heleni Štrbac, sadašnjoj voditeljici plesne sekcije Tamari Horvat, te voditelju tamburaških sekcija, dirigentu i osnivaču Natku Gabercu.