Atraktivni folkloraši na Trgu bana Josipa Jelačića

Autor: Marija Horvat 7/15/2015 10:40

Nakon prošlotjednog Međunarodnog festivala folklora u Karlovačkoj županiji, slična manifestacija održava se i u Zagrebu. Naša metropola domaćin je Međunarodne smotre folklora koja će se održati od 15. do 19. srpnja.

– Ovogodišnja Smotra posvećena je baštini Dubrovačko- neretvanske županije. To područje tijekom povijesti bilo je izloženo različitim kulturnim utjecajima. Tamo su nastali plesovi koji su danas poznati diljem Europe – plesovi sa mačevima i sabljama – izjavila je Zorica Vitez, ravnateljica Međunarodne smotre folklora.

Osim folklorne skupine iz Dubrovačko neretvanske županije, očekuju nas nastupi i ostalih skupina.

– Šest predstavnika iz drugih krajeva Hrvatske će također pokazati svoju kulturnu baštinu. Očekujemo nastupe i nekoliko ansambli iz inozemstva – Francuske, Španjolske, Portugala. Svoje plesove izvest će i predstavnici hrvatske dijaspore iz Kanade, a očekuju nas nastupi albanskih i makednoskih skupina te fokloraša iz Perua – dodala je Zorica Vitez.

– Vrijeme je lijepo, tako je bilo i prošlih godina. Nadamo se dobrom odazivu, s tim nikad nismo imali problema. Vjerujemo da će ova manifestacija privući mnoge Zagrepčane, ali i turiste kojih je u Zagrebu sve više – poručio je Josip Nalis, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb.

Tijekom trajanja Smotre na centralnom zagrebačkom trgu posjetitelji će imati priliku razgledati Sajam tradicijskih obrta i suvenira, a ulaz na sve radionice i priredbe u sklopu manifestacije je slobodan.