Anka Mrak-Taritaš: “Građani nisu zaslužili imati balkansku palanku”

Oštro je kritizirala predložene izmjene i dopune GUP-a.

Anka Mrak-Taritaš, Foto: Jabuka TV

U tijeku je javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Zagreba, a javno izlaganje zakazano je za 8. kolovoza u 17 sati u prostorijama Gradske skupštine Grada Zagreba. Upravo je termin jedna od najvećih kritika građana zainteresiranih za ovu temu.

“Pretpostavljam da bi bilo dobro pozvati turiste i pitati ih što oni misle. Drugim riječima, nikoga nema u Zagrebu i gradonačelnik šalje poruku da ga briga što građani misle i da on najbolje zna kakve izmjene i dopune GUP-a želi”, smatra gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš.

Ona je mišljenja da se predloženom izmjenom i dopunom GUP-a Donji grad trajno devastira, a Hipodrom prenamjenjuje iako nema odgovarajuću infrastrukturu.

“Stanje je zabrinjavajuće. Kad radite izmjene i dopune takvog dokumenta onda razmišljate kakav grad želite 2050. i kakav grad ostavljate budućim naraštajima, a ne gledate pojedinačni interes investitora”, upozorila je.

Mrak-Taritaš smatra da je ovakav postupak poruka drugim gradonačelnicima da ne moraju poštivati zakone i procedure.

“Tu nije samo odgovornost gradonačelnika. On je u koaliciji s HDZ-om i ta stranka, kao i premijer Andrej Plenković, su jednako krivi ako ovakav prijedlog izmjena i dopuna GUP-a dođe u proceduru”, kaže.

“Građani nisu zaslužili u budućnosti imati grad koji nije europska metropola kakva je oduvijek bio, nego balkanska palanka”, zaključila je.