Akcija „Sigurnost i povjerenje za žene“ uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Dva mjeseca od ubojstva studentice Mihaele Berak u Osijeku, ženske organizacije i inicijative izlaskom na ulice u 16 gradova simboličnim javnim akcijama zahtijevaju pravdu za Mihaelu Berak i njenu obitelj i sankcije za sve odgovorne za propuste u ovom slučaju.

“Ženske organizacije i inicijative podržavaju žene iz Osijeka. Izražavamo solidarnost sa svim žrtvama nasilja i prvenstveno sa ženama iz Osijeka. Žene iz Osijeka prosvjeduju već puna dva mjeseca zbog ovog slučaja koji je pokazao nefunkcioniranje sustava zaštite od nasilja nad ženama na svim razinama. Problemi postoje u praksi. Problemi postoje i u zakonima i u politikama koji su neadekvatni i zbog toga zahtijevamo njihove promjene”, poručila je Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.

Ženska mreža Hrvatske poručuje kako prema trenutnom zakonskom prijedlogu Vlade ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid! Baš kao ni slučajevi poput onih zbog kojih se obilježava nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i borbe protiv femicida.

“Od 2016. do danas ubijeno je 56 žena od strane intimnih partnera. Njih pet je ubijeno čak od strane policijskih službenika, službenim oružjem. Jedan od tih slučajeva upravo je ovaj slučaj iz Osijeka”, rekla je Dunja Bonacci Skenderović, stručnjakinja za suzbijanje nasilja protiv žena.

Izvršna direktorica Centra za ženske studije Dorotea Šušak istaknula je kako postojeći Obiteljski zakon ne štiti žene.

“Sigurnost i povjerenje za žene današnja je krilatica upravo zato što se tom krilaticom hvale institucije koje očigledno nisu sposobne pružiti tu sigurnost i povjerenje ženama. Postojeći Obiteljski zakon pojedine oblike nasilja nad ženama izjednačava s rudimentiranim prekršajima kao što je ulazak u tramvaj bez karte. Zbog toga i činjenice da ni država, ni politički sustav ne štiti žene danas smo ovdje s četiri vrlo konkretna zahtjeva. Prvi je da svi oblici nasilja nad ženama trebaju bit dio kaznene sfere zakona. Drugi je da tražimo donošenje Nacionalne strategije protiv svih oblika nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu. Tražimo također da se femicid kao posebni kazneni čin smatra rodno uvjetovanim i da kao takav uđe u zakon. Naposljetku, tražimo da se policijske službenike sustavno strože provjerava i da se oružje ograniči na nošenje isključivo unutar službe”, objasnila je Dorotea Šušak, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Prosvjedna akcija “Sigurnost i povjerenje za žene” održala se uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj.