Fantastic Zagreb Film Festival

Predstavljen je 13. Fantastic Zagreb Film Festival, koji i ove godine nudi hitove iz cijelog svijeta, kao i kultne žanrovske evergreene. U šumi, desetak minuta od središta grada, mistične atmosfere i ugođaja kao stvorenog za uživanje u fantastičnim filmovima, Ljetna pozornica Tuškanac iz večeri u večer privlači vojsku filmofila na projekcije u predivnom prirodnom okruženju.

Stjepan Hundić, direktor Fantastic Zagreb Film Festivala: “Kažu da je 13 nesretan broj, za nas je sretan, 13 godina u žestokoj konkurenciji filmskih festivala u Zagrebu, ali ne samo filmskih festivala, pogotovo u ovom periodu, početkom ljeta, kada se puno toga zbiva u Gradu Zagrebu, mi smo uspjeli pridobiti medije i publiku koja nas iz godine u godinu prati na našem filmskom festivalu. Ove godine smo od 29. lipnja do 9. srpnja, punih 11 dana kao i svih naših prethodnih izdanja. Naša glavna pozornica ostaje Ljetna pozornica Tuškanac, također ćemo imati program i u Kinu Tuškanac, kao i svake godine iste lokacije.”

Očekuje se bogat program, mnoštvo premijera, brojne uspješnice, ali i poznati klasici.

Stjepan Hundić, direktor Fantastic Zagreb Film Festivala: “Festival otvaramo 29. lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac u 21:30 s filmom UFO Sweden. Jedan izuzetno zanimljiv švedski avanturistički SF, opisao bih ga kao spoj Dosjea X i Stranger Thingsa, jednog manjeg elementa Povratka u budućnost, ali vrlo važnog, jedan film, rekao bih, za sve generacije, sve uzraste. Zatvaramo, također na Ljetnoj pozornici Tuškanac 9. srpnja s remek-djelom Alfreda Hitchocka, ozbiljnim klasikom The Birds, odnosno Ptice, iz 1963. dakle filmom koji slavi 60 godina od svoje premijere.”

U 11 dana trajanja festivala gledatelje očekuje bogat i zanimljiv program!

Stjepan Hundić, direktor Fantastic Zagreb Film Festivala:” Bit će puno lijepih filmova, puno žanrovskih uspješnica s važnih svjetskig filmskih festivala, filmova od Švedske do SAD-a, Južne Koreje, imamo i jedan mali hrvatski segment, u sklopu jednog vrlo zanimljivog omnibusa, Posljednji dječak na zemlji, gdje imamo redatelje od Argentine i SAD-a, do Novog Zelanda i Hrvatske. Prikazat ćemo, u sklopu tog omnibusa, u sedam priča “Slice of Life”, koji smo vidjeli prije nekoliko godina na nekim festivalima, a sad je prvi put dio ovog zanimljivog omnibusa.” 

Prikazat će se i brojne svjetske premijere, a na festivalu će se predstaviti i poneki kratkometražni film.

Stjepan Hundić, direktor Fantastic Zagreb Film Festivala:”Od ostalih premijernih naslova izdvojio bih možda južnokorejski akcijski SF “The wolf project”, mi smo ga preveli “Brod za Busan”. Od klasika, osim Ptica koje sam spomenuo, 35 godina slavi još jedan kultni klasik, prema mojem osobnom mišljenju i remek djelo Day live. Također gledamo i drugi dio origalnih Ratova zvijezda, Imperij uzvraća udarac. Prošle godine smo prikazali, povodom jubileja, originalne ratove zvijezda, pa smo ove godine odlučili prikazati drugi dio, a sljedeće godine nas čeka Povratak Jedija.”

Vanja Vascarac, izvršni direktor Fantastic Zagreb Film Festivala, kaže kako su teme  vrlo aktualne, od umjetne inteligencije, ekologije, uvijek je žanrofski film, i SF i horor, a pogotovo SF odraz ne samo onoga što dolazi nego i vremena u kojem živimo. Tu ima animacija, filmova iz čitavog svijeta!

Sve detalje o ulaznicama i rasporedu projekcija možete pronaći na internetskim stranicama Fantastic Zagreb Film Festivala.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA