ADVENT U ZAGREBU: Božićna čarolija počinje 2. prosinca, Fuliranje iz Tomićeve i Kurelčeve seli na Strossmayerov trg

Najbolji Advent u Europi počinje u subotu 2. prosinca i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2018. godine

U subotu, 2. prosinca, uz tradicionalno paljenje 1. adventske svijeće na Manduševcu te svečanih otvorenja Ledenog Parka i Adventa na Zrinjevcu, otvorit će se i Advent na Europskom trgu, Fuliranje, Božićna bajka i drugi. U nedjelju, 3. prosinca, otvara se i Advent na Gornjem gradu koji uključuje: Advent na Vranicanijevoj poljani – Priča s Griča, Advent u Galeriji Klovićevi dvori, Advent na Štrosu i Advent u tunelu Grič.

Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima je pripremila i nove programe za brojne posjetitelje i građane. Posebno su istaknuli Advent na Prekrižju koji je realiziran u suradnji s Uredom predsjednice Republike Hrvatske, a ostali noviteti su: Advent u Hrvatskom željezničkom muzeju, Advent u ZOO-u, Advent u Marićevom prolazu i Caffe de Matoš.

Adventskim duhom zaživjet će i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika gdje je postavljena izložba Nikola Tesla – Mind from the future, a pravu toplinu Božića moći ćete doživjeti u Župi sv. Blaža u kojoj se održava istoimena izložba. Tu su i tradicionalni programi poput Živih božićnih jaslica, S božićnih balkona Zagrebu, prigodni programi u Muzeju za umjetnost i obrt, Hrvatskom narodnom kazalištu, Mimari, Arheološkom i Etnografskom muzeju i adventski program na Trgu bana Jelačića, Adventski vjenčić u Bogovićevoj, Gajevoj i okolnim ulicama te projekt Poklon s pričom u sklopu programa Super Božić.

Popularno Fuliranje ove se godine iz Tomićeve i Kurelčeve seli na Strossmayerov trg. Na pitanje, jesu li razlog tome stanari tih ulica, koji su se prijašnjih godina bunili zbog buke, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld je odgovorila:

– Zajedničkim smo dogovorom odlučili rasteretiti tu zonu. Htjeli smo zaštititi taj projekt i svakako ga zadržati u programu Adventa i ove godine, no ako mene pitate, on je našao najbolju lokaciju u Zagrebu za svoje održavanje. Ove smo godine htjeli podići kvalitetu božićnih i kulturnih sadržaja, a smanjiti broj suvenirskih i prodajnih lokacija – rekla je Martina Bienenfeld.

– Dva put’ je dva put’, a treći put Bog pomaže. Zamislite da Dinamo pobijedi Real i Barcelonu dva puta – kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i dodao kako se ovog puta prednost ispred kvantitete dala kvaliteti.

Na pitanje kako komentira nedostatak radnika na Adventu jer su plaćeni samo 20 kuna po satu, Bandić je odgovorio:

 – Ja nemam tu informaciju. Mi ne znamo što ćemo sa svima onima koji žele raditi. Radit će po tržišnoj utakmici za onoliko za koliko se dogovore. Mi smo u tržištu, a ne samoupravljanju. Ja imam informaciju da će biti plaćeni 50 kuna po satu – kazao je Bandić i potom se ispravio.

– Ne 50, već 52 kune – kazao je gradonačelnik.

Kristijan Staničić, direktor HTZ-a  kazao je kao je zagrebački Advent postao jedno od vodećih turističkih događanja u zemlji.

– Advent u Zagrebu je svake godine sve bogatiji i sve bolji i bolji. Vjerujem da će i u 2018. biti najbolji Advent u Europi, a možda i u svijetu – kazao je Staničić.

Prošle je godine zabilježen porast od 34 posto u dolascima i 37 posto u noćenjima. Naime, prema podacima TZGZ, u prosincu 2016. godine, zabilježeno je 94.573 dolazaka i 169.095 noćenja, dok je 2015. u prosincu ostvareno 70.551 dolazak i 123.734 noćenja.

Osim toga, zagrebački Advent pobjednik je natjecanja European Best Christmas Destination dvije godine za redom, a ove će godine imati priliku braniti titulu, po treći i zadnji put, od 1. do 11. prosinca.