BORBA ZA SIGET TRAJE I DALJE: Spriječeno rušenje druge kuće

Iz Udruge građana Siget ističu kako imaju potporu svih stanovnika tog dijela grada, ali i od samog predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb- zapad. Nakon rušenja prve kuće, danas je na red trebala doći i druga

Stanovnici Sigeta i dalje se bore za svoja prava, a njihova inicijativa ovoga je puta naišla na dodatne komplikacije.

– Dobili smo obavijest da se ruši druga kuća, a u međuvremenu smo izvadili nove papire iz katastra, na kojima su vidljivo ucrtane ceste preko kuća nekih stanovnika. Isparcelizirana je njihova čestica na tri dijela, a nitko ih nije obavijestio o tome. Kako netko može doći u katastar i ucrtati prometnicu te tako parcelizirati privatno vlasništvo – komentirala je Gordana Pasanec, predstavnica Udruge građana Siget.

– Čudno je to da je prije tri ili četiri godine izdana privremena mjera Općinskog suda koja nikad nije provedena. Svi ovi susjedi su u sporu, a investitor se upisuje na parcele i parcelizira kako se njemu dopadne – dodao je Tomislav Vukoja iz Udruge građana Siget.

Jedna od parcela pripada gospodinu Nebojši, koji nije bio obaviješten da izmjena GUP-a utječe na njegov posjed.

– Tu stanujemo od 1955. godine, a sad je netko došao s novcima da nas potjera odavde. Živimo u kućama, koje su imale svoje dvorište. Sad su nam to sve omeđili oko kuće, znači nemamo više ništa. Baš preko moje kuće po GUP-u ide Sortina ulica i mene se automatski ruši, mene i susjeda – rekao je Nebojša Vujović, stanovnik Freudove ulice.

Iz Udruge građana Siget ističu kako planiraju iskoristiti sve pravne opcije do kraja. Zasad su poslali prijave Državnom odvjetništvu i USKOK-u.

– Treba upozoriti sve nadležne organe te Europsku uniju, jer smo mi jedna od članica, i to na kršenje prava. Vlasništvo je neotuđivo pravo i ne razumijem kako netko može samo tek tako graditi poslovne centre kako se njemu dopadne – istaknuo je Vukoja.

U međuvremenu su imali sastanke s udrugama drugih kvartova, kako bi se udružili u ovoj borbi. A potpore ne nedostaje ni od predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb- zapad.

– Rekao je da nam daje svu podršku te da ćemo mi to dobro započeti, ali da ga izvještavamo pa će nam on pomoći u situacijama koje su u njegovoj moći – izjavila je Pasanec.

Od svojih ciljeva ne planiraju odustati. Zasad su uspjeli spriječiti rušenje druge kuće, a borbu za očuvanje Sigeta nastavljaju i dalje.