Hrvatski liječnički sindikat najavio nove tužbe

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da uvjere Ministarstvo zdravstva, kako samo traže da im se pošteno isplate prekovremeni sati koje su odradili, Hrvatski liječnički sindikat najavio je nove tužbe. Takva praksa pogrešnog obračunavanja sati traje nepunih pet godina

Protekla tri mjeseca, pregovori vezani uz neadekvatni obračun isplate prekovremenih sati, koje su predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, imali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem nisu imali pomaka.

– Na ukupno tri sastanka u Ministarstvu zdravstva, detaljno smo raspravili problem. Na prošlom je sastanku, ministar Kujundžić obećao nama, predstavnicima Liječničkog sindikata, da će o tom problemu i o našim traženjima konzultirati Ministarstvo uprave, Ministarstvo rada, Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa – objasnila je Renata Čulinović- Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Na temelju toga, Hrvatski liječnički sindikat zatražio je vještačenje, zbog dugovanja novaca za prekovremene sate koje su liječnici odradili, počevši od 1. prosinca 2013. godine pa sve do današnjeg dana.

– Mi smo tražili od neovisnog financijskog stručnjaka i sudskog vještaka za financije i računovodstvo izračun. Izabrano je pet različitih plaća iz pet različitih ustanova u pet različitih gradova u Hrvatskoj, kojima je zaključeno i vidljivo da na prekovremene sate liječnicima nisu obračunavani dodaci na uvjete rada. Nakon što smo mi ministru Kujundžiću pokazali rezultate vještačenja, koje je napravljeno za liječnički sindikat, ministar Kujundžić nam je priopćio da je stav navedenih ministara, što ja tumačim da je stav Vlade da nema osnove za naše traženje – dodala je Čulinović- Čaić.

S ostalim liječničkim udrugama dogovarali su načine kako bi riješili taj problem, a tužbe su bile zadnja opcija.

– Budući da se radi o velikom iznosu novaca, procjene su milijardu i pol čak do dvije milijarde, ovisno o tome što se sve uračunava i mislili smo da je pametnije dogovoriti se s Ministarstvom da nam vrate te novce u ratama. Međutim dogovor nije postignut. Samo iz tog razloga Hrvatski liječnički sindikat donio je zaključak da upućuje poziv članovima Hrvatskog liječničkog sindikata da svoje pravo ostvare podizanjem tužbi i u tom smislu želimo izvijestiti javnost da se može očekivati podizanje velikog broja tužbi liječnika. Jer ako liječnici koji su svjesni da im se prekovremeni rad ne plaća adekvatno odbiju raditi više nego što moraju, dakle povuku suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno, naš sustav je u kolapsu – zaključila je Čulinović- Čaić.

Prema trenutno dostupnim podacima podignuto je oko 500 tužbi, od kojih je 19 zasad pravomoćno dosuđeno u korist liječnika, a situacija koja se sprema, ističu iz Hrvatskog liječničkog sindikata, dovodi Ministarstvo i hrvatski sustav zdravstva u vrlo opasnu situaciju.