NOVE IDEJE ZA STARE MUZEJE: Hrvatski muzej naivne umjetnosti mogao bi se smjestiti na Vranicanijevoj poljani

Kvalitetni sadržaji na Vranicanijevoj poljani u dogledno vrijeme, mogli bi biti obogaćeni još jednim, od kulturne važnosti ne samo za Zagreb, već i za Hrvatsku u cijelosti

Hrvatski muzej naivne umjetnosti prvi je Muzej takve vrste otvoren u svijetu, potkraj 1952. godine, a njegovi brojni eksponati već dugi niz godina iziskuju potražnju za većim prostorom. Skupina stručnjaka neko vrijeme radila je na prijedlogu projekta, a svoje ideje predstavili su javnosti.

– Ovim projektom predložili smo da se bedem na jednom mjestu poveže preko atrija i vertikalnom komunikacijom sa Strossmayerovog šetališta prema Vranicanijevoj poljani. Radi se o novoj komunikacijskoj vertikali koja bio pomogla u osmišljavanju i turističkoj sadržajnosti same poljane. Ideja je da se, uglavnom, sve bazira na podzemnoj arhitekturi, da je ozelenjena beta fasada, a stakleni paviljon, kao jedan minimalni arhitektonski uradak nalazio bi se na samoj poljani, tako da ona zadrži nivo zelenila – objasnio je jedan od autora projekta, arhitekt Mario Pehnec.

Tako postojeći Muzej, koji trenutno funkcionira na 350 metara kvadratnih novim bi se projektom proširio na 2.700 metara kvadratnih, dok bi se broj izloženih umjetnina povećao s 80 na 220.

– Ideja je da se projekt napravi tako da se riješi problematika premalog prostora u Ćirilometodskoj, postojećeg muzeja, istovremeno da se na Vranicanijevoj poljani inicira rješavanje arhitektonsko- urbanističkog i sadržajnog koncepta – dodao je Pehnec.

Položaj u kojem se trenutno nalazimo, kao članica Europske unije, daje nadu autorima projekta, da bi se ovaj muzejski projekt mogao financirati iz njenih fondova.

– Ovakve projektne ideje zapravo su prvi korak i možemo očekivati da ako bude dobra recepcija tog projekta, da u perspektivi možda isti doživi i svoju realizaciju. Nije realno očekivati da će se dogoditi u godinu ili dvije, ali danas su nam na raspolaganju različiti EU fondovi, nema nikakvog razloga da ovakve kvalitetne ideje hrvatska kulturna javnost ne ponudi i europskoj kulturnoj javnosti – istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti jedna je od posebnosti hrvatske kulturne ponude, a ako novi projekti ugledaju svjetlo dana, zasigurno će privući brojne ljubitelje umjetnosti iz svih dijelova svijeta.