NOVI PROJEKT NA KAJZERICI: Vidikovac s pogledom na Hendrixov most i rijeku Savu

Prvi željeznički most preko Save dovršen je 1862. godine, a izgradnja mosta započela je upravo na Kajzerici, gdje se nalazi jedini vidljivi očuvan ostatak te pruge. Most je služio svojoj svrsi sve do izgradnje današnjeg Hendrixovog mosta. No, u planu je projekt koji bi mogao oživjeti baštinu starog mosta

Uskoro bi, ostaci najstarijeg željezničkog mosta, u Ulici Radovana Cimermana na Kajzerici, mogli dobiti sasvim novu svrhu.

– Radi se o jednom lijepom i očuvanom kamenom upornjaku na koji se naslanjala konstrukcija starog mosta, koji je tamo stajao od 1862. do 1950. godine. On je demontiran, svi ostali stupovi i upornjak s druge strane, više ne postoje. Međutim, prolazeći tamo, cijelo vrijeme intrigiralo me što se može napraviti od te baštine, koja to službeno nije, a koja ima nekakvu pojavnost i koja je na zanimljivom mjestu, pored Savskog nasipa – objasnio je koautor projekta arhitekt David Kabalin.

Tada je s kolegom, krajobraznim arhitektom Markom Ursom, došao do ideje za projekt koji bi dao dodatnu vrijednost kvartu, Zagrepčanima, ali i mnogim turistima koji posjećuju našu metropolu.

– Radi se o vidikovcu, koji ima tribinu na kojoj se može sjediti, ležati i odmarati. Ima, također, dvije klupice na gornjoj razini tog upornjaka te zaštitnu ogradu koja je nužna za sigurnost građana. Bitna stvar je da će sadržavati info tablu s podacima o starom mostu i cijeloj priči vezanoj uz njega. Njegova glavna prednost jest lijep pogled, s njega se vidi obnovljeni Hendrixov most, vidi se sjeverna strana Save i Zagreb te u pozadini Medvednica. Nekakva osnovna ideja bila je da se smisli minimalna intervencija, koja ni na koji način ne bi oštetila njegovu baštinsku vrijednost, a dala bi mu novu funkciju – ističe Kabalin.

S idejama za vidikovac već su se obratili Mjesnom odboru Kajzerica te Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb- zapad, a reakcija su pozitivne, pošto se radi o malom projektu od velikog značaja.

– Sad se nadamo da će, kroz budžet za ovu ili iduću godinu, to biti moguće realizirati. Osim toga, sprema se veliki projekt uređenja cijele te obale od Jaruna do Bundeka, tako da je ovo svakako uklopivo u taj projekt – zaključio je Kabalin.

Zbog dokumentacije koju posjeduju, koja se uglavnom sastoji od crno-bijelih fotografija, u ovom projektu mogu sudjelovati građani, odnosno oni koji se sjećaju kako je most točno izgledao i koje je boje bio, jer je ideja arhitekata ipak oživjeti dašak prošlosti starog mosta te ogradu upriličiti njegovom originalnom bojom.