RENATO PETEK: U Gradu Zagrebu se neodgovorno upravlja i razbacuje novcem građana!

Gradski zastupnik Renato Petek, na današnjoj se konferenciji za medije osvrnuo na nekoliko, prema njegovom mišljenju, važnih gradskih tema o kojima se ne govori dovoljno

​Neodgovorno upravljanje i razbacivanje novcem građana Grada Zagreba, neobični prioriteti, nerealizirani projekti važni za razvoj grada teme su kojih se dotakao gradski zastupnik Renato Petek.

– Svi se sjećamo ‘zlatnih wc-a’, nadstrešnica, stupića, prošle godine hit su bile zastave i jarboli, a 2018. godina bit će obilježena postavljanjem javnih satova.

Vrijednost jednog takvog sata procjenjuje se na oko 150 tisuća kuna.

– Prema mom mišljenju to je potpuno nepotrebno jer postoje i drugi krucijalni problemi koji bi se za tu svotu novca mogli riješiti. Primjerice, dio prometnih problema u gradu može se riješiti nastavkom uvođenja i implementacijom sustava pametnog upravljanja semaforima, za što bi bila dovoljna sredstva koja se godišnje troše na spomenute gradonačelnikove hirove – rekao je gradski zastupnik.

Osvrnuo se tako Petek i na točku nadolazeće sjednice Gradske skupštine, a koja se tiče likvidacije tvrtke Terme Zagreb.

– Terme su, prema planu gospodina Bandića, trebale privući barem dio od 17 milijuna eura koliko prema tadašnjim procjenama, Zagrepčani ostavljaju u slovenskim toplicama. Projekt je bio više puta tijekom 10 godina pompozno najavljivan u javnosti, a na tom su području
niknula samo nova divlja odlagališta otpada.

Iako je dodjela donacija putem Akata gradonačelnika zakonom omogućen model dodjeljivanja sredstava pravnim i fizičkim osobama, Petek je izdvojio neke primjere za koje smatra da ih se ne bi trebalo financirati novcem građana.

– Tijekom 2017. godine, za razne crkvene potrebe dodijeljeno je oko 13 milijuna
kuna, a još obrađujemo podatke za udruge i druge pravnim osobe, no i tu se radi o
milijunskom iznosu. Uređenje vjerskih objekata koji su kulturno dobro i od turističkog značaja trebali bi se uvrstiti u Proračun Grada Zagreba i planski obnavljati.

Prijedlog Odluke o pružanju usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada za korisnike i građane je loš, nedovoljno razrađen i precizan samo kod naplate kazni poručio je Petek. Spomenuo je i 11 i pol milijuna kuna uvrštenih u proračun za 2018. koje će grad morati platiti kao kaznu zbog nesaniranog Jakuševca.