Vrhunska ostvarenja izraelske kinematografije u centru Zagreba

Nakon osam godina, "Tjedan izraelskog filma" vratio se u Kino Tuškanac. Svi ljubitelji strane kinematografije zasigurno će pronaći nešto po svom ukusu

Deveti “Tjedan izraelskog filma” donosi 13 zanimljivih filmskih ostvarenja različitih tematika.

– Zbog toga što živimo tamo gdje živimo, ne možemo izbjeći ono što se stvarno događa. Ali tu se prvenstveno radi o ljudima, njihovim reakcijama, ali i o našoj prošlosti. Imate priliku vidjeti poveznice s holokaustom, o čemu govori jedan dokumentarac koji se prikazuje na ovom filmskom festivalu – izjavila je Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Prvo izdanje festivala “Tjedan izraelskog filma”, održano je u Kinu Tuškanac, a nakon osam godina festival se vratio korijenima.

– Ovaj festival nam je od iznimne važnosti jer omogućava ljudima, koji nikada nisu posjetili Izrael, da iskuse kakav je stvarni život tamo. To nemate priliku tako često vidjeti na televizijskim ekranima, kroz ideologije ili vojne slike i slično – dodala je Kalay Kleitman.

Festival je otvoren filmom “Slastičar iz Berlina”, sjajnim ostvarenjem koje je dobilo mnoštvo nagrada u Izraelu.

– Osim toga tu je još 12 filmova, uglavnom su sve to ljubavne priče, no jedan je dokumentarac i to vrlo zanimljiv o čovjeku koji je u Drugom svjetskom ratu bio vlasnik najveće robne kuće te je puno napravio po pitanju spašavanju djece i Židova u ratu. Čovjek je to o kome se vrlo malo zna, a dobio je brojna odlikovanja. Film je vrlo zanimljiv, kao i sama činjenica da je poginuo u avionu koji su pogodili Nijemci. U njemu je bio i Leslie Howard, o kojemu se puno pisalo, sve novine su to objavile, a ovog čovjeka nije nitko spomenuo – objasnila je Agar Pata, voditeljica Kina Tuškanac.

Ulaz na sve projekcije se slobodan, a vrhunska ostvarenja izraelske kinematografije možete pogledati do 3. prosinca u Kinu Tuškanac.