Izgled glavnog zagrebačkog trga osmišljen je prije 30 godina

Ranih 70-ih pokrenut je, na inicijativu Grada Zagreba, postupak pripreme uređenja središnjeg zagrebačkog trga, koji je u to vrijeme nosio naziv Trg republike

Trg bana Josipa Jelačića, Foto: Sarah Srdar Žiljak

Prošlo je više od 30 godina otkako je glavni zagrebački trg uređen, te je dobio temelje izgleda kojim se Grad Zagreb ponosi i danas. Tih vremena prisjetili su se i oni koji su na realizaciji tog projekta od 1971. godine uspješno radili.

– Trg je jedna pristojna površina koja ima svoj osmišljeni sadržaj, pogotovo otkad je vraćen ban Jelačić, s malom diskretnom fontanom, koja daje jedan ugođaj iz prošlih vremena, kada se zvala vrelo Manduševac. Što se tiče uređenja, može se nositi s velikim europskim gradovima – istaknuo je Velimir Rogina, inženjer građevine na projektu pripreme i izgradnje Trga.

No još tih godina, suradnici koji su radili na projektu, imali su doista napredne ideja kako bi trg, koji se u to vrijeme zvao Trg republike, trebao izgledati.

– Desetak arhitekata i stručnjaka osmislili su trg s podzemnom etažom, u kojoj bi bila smještena tramvajska stanica. Međutim, kako je došla 1971. godina, ti su radovi iznenada prekinuti. Kasnije se išlo na jedno skromnije rješenje, bez te podzemne etaže, koja je trebala biti okosnica za budući metro u gradu Zagrebu – objasnio je Rogina.

Premda se to nije ostvarilo, uređenje trga uspješno je završeno do 7. srpnja 1987. godine, te je sve bilo spremno za Univerzijadu koje se održavala iste godine. Trg bana Jelačića danas predstavlja srce Zagreba, njegov izgled i dalje privlači brojne turiste, ali i Zagrepčane koji upravo tamo vole ispijati svoje jutarnje kavice.