720.000 potpisa: Pobjeda hrvatskog Lecha Walese

Velimir Bujanec (na slici s Bojanom Klepač Pogrmilović) uređuje TV Bujicu OTV-a

Autor:: Velimir Bujanec 6/24/2010 12:15

HDZ-ova Vlada doživjela je jadan od najvećih poraza od trenutka kada je njezino kormilo preuzela premijerka Kosor. Neprikosnoveni lider radničkog pokreta, čovjek koji po izgledu, ali i akcijama neodoljivo podsjeća na legendarnu poljsku poštenjačinu Lecha Walesu – Ozren Matijašević zajedno sa svojim kolegama okupljenih oko referendumske inicijative, prikupio je više od 720.000 potpisa protiv Vladina prijedloga izmjena Zakona o radu!

Matijašević je krajnje ozbiljno shvatio gotovo plebiscitarnu potporu hrvatskih građana. Još je jučer upravo u TV Bujici Otvorene televizije, u 19 sati ekekluzivno objavio da su sindikalni aktivisti prešli magičnu brojku od pola milijuna potpisa, ali i dodao kako se tu neće zaustaviti, optuživši pritom vladajući HDZ da upravo oni stoje iza organiziranih pokušaja miniranja referenduma! Matijašević je optužio Vladimira Šeksa da stoji iza provokatora koji su svoj potpis dali na više mjesta, u više gradova – kako bi se pokušala stvoriti lažna argumentacija za odbacivanje potpisa.

Ogorčeni Hrvati jučer su satima stajali u redu na zagrebačkom Jelačić placu kako bi svojim potpisom podržali radničke zahtjeve. Sindikalni lideri po prvi su puta jedinsteni i prevladali su međusobne podjele, a Matijašević je izuzetno dobro bio primljen u Slavoniji, gdje su se radničkom buntu pridružili i nezadovoljni seljaci.

S prikupljenih više od 80.000 potpisa sindikate su najkonkretnije podržali laburisti Dragutina Lesara. Istu je broj potpisa u Dalmaciji, samo u dva dana. prikupio povjerenik HUS-a Jozo Marić, a iza zahtjeva za referendum stali su gotovo svi zastupnici parlamentarne opozicije, Zelena lista, splitska pjevačica Severina, pa čak i krajnje desna Hrvatska čista stranka prava te krajnje lijeva Socijalistička radnička partija!

Prema mišljenju sindikalnih čelnika, Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu duboko je nepravedan i direktno urušava sustav kolektivnih ugovora. Po prvi puta sindikalni lideri jasno su kazali da više ne vjeruju Jadranki Kosor, zbog čega su ignorirali njezine učestale pozive za pregovarački stol. Otvoreno su je optužili da njezino držanje smatraju licemjernim i da svojom politikom prioritetno podupire interese krupnog kapitala, a ne radnika! Matijašević je zamjerio i predsjedniku Josipoviću zato što se nije potpisao na zahtijev za referendum, a njegove tvrdnje da u cijeloj priči želi ostati neutralan kako bi eventualno mogao odigrati ulogu arbitra između Vlade i sindikata – nazvao je neuvjerljivima. Po Matijaševićevu mišljenju, Josipović se predomislio pod utjecajem Stipe Mesića, koji osim što na uzdama drži neke njegove savjetnike, već duže vrijeme koordinira ključnim političkim potezima Jadranke Kosor.