40. DANI ZNANSTVENE FANTASTIKE: MEĐUNARODNO COSTPLAY NATJECANJE I DVIJE VELIKE IZLOŽBE

Nagrađivat će se kostimi u pet kategorija: najbolji ukupni dojam, najbolji kostim, najbolji performans, najbolja grupa i nagrada publike

Press materijal

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, ove godine slavi veliki 40. rođendan, i to od 11. do 13. svibnja uz međunardono costplay natjecanje i dvije velike izložbe.

Najveća novost ovogodišnjeg SFeraKona je da po prvi puta sudjeluje  u organizaciji  International Cosplay Championship Cupa  (ICCC), međunarodnom cosplay natjecanju koje okuplja finaliste iz sedam zemalja, što posjetiteljima garantira mnoštvo zanimljivih i rijetkih kostima. Svatko tko želi predstavljati Hrvatsku na tom međunarodnom natjecanju može se prijaviti po prvi puta isključivo putem interneta, te se uvodi  prejudging sa svrhom većeg naglaska na same cosplayere.

Press materijal
Press materijal

Na SFeraKonskom cosplay natjecanju nagrađivat će se kostimi u pet kategorija: najbolji ukupni dojam, najbolji kostim, najbolji performans, najbolja grupa i nagrada publike.

Rođendansko izdanje SFeraKona obilježiti će i suradnja s akademskim kiparom  Veliborom Mačukatinom  koji će obogatiti konvencijski prostor te s posjetiteljima podijeliti svoje radove nastale u posljednje dvije godine, a posjetitelji će imat priliku sudjelovati u njegovoj  kiparskoj radionici.

– Uvod u kiparske tehnike izrade malih figura i portreta likova iz omiljene igre ili filma (u realnom prostoru): kako napraviti žičanu konstrukciju za malu figuru ili portret, koje materijale koristiti prilikom modelacije, kako napraviti kalup (negativ), a kako pozitiv od gipsa? Kako armirati gips? Što je polimerna glina? Sušenje i pečenje gline. Izrađivanje maske/portreta po promatranju i odljev negativa, a zatim pozitiva u gipsu. Radionica traje dva dana po cca 2,5 puna sata, prvi dan je kratak uvod uz primjere, a zatim modeliranje, dok je drugi dan rezerviran za izradu gipsanog kalupa i pozitiva portreta kojeg su polaznici izmodelirali u glini prvi dan – istaknuo je Velibor.

Press materijal
Press materijal

Inače, Velibor  je diplomirao na  Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odjel kiparstva. Izlagao je na nekoliko samostalnih i tridesetak skupnih izložbi u zemlji i svijetu.

– Izložba je pregled radova nastalih, uglavnom, u posljednje dvije godine (od 2016. – 2018.), na temu  POP SF-a, fantasyja i gaminga. Neki od radova nastali su kroz suradnju sa domaćim autorima video igara (CroTeam – Serious Sam), dok su drugi naprosto inspirirani danas već kultnim SF filmovima. Star Wars  kacige nastaju modeliranjem u glini, zatim lijevanjem i izradom matrice, iz koje se zatim tehnikom utiskivanja u kalup (kvečanje), razvija čitav niz različitih varijanti koje se ponovo ručno dorađuju, modeliraju, glaziraju, suše – poručio je Velibor.

Još jedna vrlo zanimljiva izložba biti će izložba kostima najpoznatije hrvatske costplayerice Tajane Štasni, u krugu prijatelja ali i šire poznata i kao Taja Aždaja, koja ima više od sedamnaest godina staža.

Press materijal