Čak 30 posto brakorazvodnih parnica je konfliktno i u njima godišnje sudjeluje preko 1.500 djece

Nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona odmah je izazvao oštre reakcije javnosti zbog definicije obitelji koja propisuje da obitelj čine isključivo roditelji s djecom. No, to nije jedina stavka na koju hrvatska javnost ima prigovor

Model ravnopravnog roditeljstva već je davnih godina postao sastavnim dijelom pravosudnog sustava razvijenih zemalja. Hrvatska nije u toj skupini i čini se kako promjene po ovom pitanju nije donio ni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je povučen iz javne rasprave.

– Činjenica je kako ni aktualni Obiteljski zakon ni Nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona ne rješavaju pitanje ravnopravnog roditeljstva. U Hrvatskoj svake godine imamo oko 6.000 brakorazvodnih parnica u kojima sudjeluje oko 5.000 djece. Više od 30% je konfliktnih brakorazvodnih parnica, što znači da više od 1.500 djece ne viđa jednog roditelja ili ga viđa daleko manje od sudske odluke. Naravno, riječ je uglavnom o očevima – naveo je Oliver Čanić,
predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Odvjetnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, Hrvoje Jukić, sudjelovao je u Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona ali samo kao promatrač te član šire Radne skupine za izradu zakona.

– U javnosti je krenula rasprava oko definicije obitelji. Mi u tome nismo sudjelovali i naravno da se ne slažemo s tom definicijom. Radi se o svjetonazorskom pitanju, a po ovoj definiciji velika većina nas ne predstavlja obitelj. Prema tome apsolutno ne možemo pristati na takvu definiciju obitelji – rekao je Hrvoje Jukić, odvjetnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Tužnu priču i borbu za ravnopravno roditeljstvo ovom prilikom ispričao je i Berislav Sekulić iz Slavonskog Broda.

– Bivša supruga je otišla od mene u kolovozu 2013. godine. Tri mjeseca dijete nisam vidio, a nakon toga je donesena prijevremena mjera za viđanje djeteta koja nije funkcionirala. Nakon godinu dana doneseno je sudsko rješenje čime su regulirani termini viđanja. Trenutno se suočavam s problemom viđanja djece, prisutno je verbalno nasilje kada dolazim po svoje dijete, a u zadnje vrijeme tu je i fizičko nasilje, te uništavanje moje imovine – objasnio je Berislav Sekulić, član Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo navode kako ne znaju u kojem smjeru će se situacija nakon povlačenja Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona razvijati, no nadaju se kako će Hrvatska postati zemlja s jasno definiranim modelom ravnopravnog roditeljstva.