15. obljetnica rada Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije

Svečano je obilježena 15. obljetnica rada Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije. Tom prigodom je, u suradnji s hrvatskim šumama, organizirana akcija “15 stabala za naših 15 godina, kojom se želi pridonijeti u obnovi parka oko dvorca Lužnica, stradalog u srpanjskom nevremenu.

Čestitam Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije, svim djelatnicama i djelatnicima što predano rade na očuvanju prirode i na brojnim staništima, kako biljnih tako i životinjskih vrsta. Svakako se s ponosom možemo nazvati Zeleni prsten Zagrebačke županije. Što se tiče zaštićenog područja, mogu istaknuti da naša županija ima preko 38 tisuća hektara, što je prevedeno 12,2 posto ukupne površine Zagrebačke županije, to je bitan i važan podatak. Želim ovoj Ustanovi da ima i dalje dobre i kvalitetne projekte, a sve u cilju očuvanja prirode i da i dalje možemo nositi titulu Zeleni prsten Zagrebačke županije – izjavio je tom prigodom Ervin Kolarec, zamjenik župana ZŽ.

Na prvih 15 godina rada osvrnula se i Tatjana Masten Milen, ravnateljica Ustanove: Zagrebačka županija je izuzetno bogata prirodnim resursima, od kojih možemo izdvojiti šume, močvare, krške fenomene i bogatstvo biljnim i životinjskim svijetom. Mi smo, kao ustanova, zaduženi za štićenje, odnosno za poslove u zaštićenim dijelovima prirode. Kao javna ustanova osnovani smo od Zagrebačke županije, i mogu vam reći da smo zadnjih pet godina intenzivirali poslove prijava europskih projekata i u ovom trenutku imamo dva projekta koja su vezana za invazivne strane vrste.

Ustanova radi i na promociji zaštite okoliša i prirode Zagrebačke županije. Između ostalog, 15. obljetnica Ustanove obilježena je brojnim programima. Svečanu obljetnicu nisu propustili ni predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: Javna ustanova Zeleni prsten je jedna mala ustanova po broju ljudi, ali s izuzetnim rezultatima, pratimo njihov rad, došli smo vidjeti rezultate nakon 15 godina, a i najaviti i diskutirati koji su nam novi poslovi i ciljevi. Prije 15 godine je zaštita prirode bila romantična struka, mogli ste uživati u prirodi, pratiti njen razvoj, što se događa, pratiti vrste, staništa i izvješćivati u ministarstvo. Danas zaštita prirode ima sasvim drugu ulogu. Svjesni ste trostruke krize, klimatske krize, zatim krize onečišćenja, i krize bioraznolikosti, nestanka vrsta na planeti, sve uzrokovano našim djelovanjem. Mijenja se koncept kojim moramo ići, a rješenja temeljena na prirodu su jedina koja nam može pomoći u toj borbi, zaključio je Krajtmajer.

 

ČLANAK NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM